La més alta de l'últim any

Els preus pugen tres dècimes i situen la inflació en el 0,3%

L'estat espanyol recupera el signe positiu després d'onze mesos consecutius d'evolució en negatiu

14.07.2015 | 11:53

El preus es van incrementar tres dècimes durant al juny i van deixar una inflació anual del 0,3%, la més alta que s'ha registrat a Catalunya en l'últim any, en concret des del juny de l'any passat, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut d'Estadística espanyol. Amb aquestes dades, aquest és el segon mes consecutiu amb una inflació positiva. L'estat espanyol també ha entrat aquest mes de juny en un escenari d'inflació positiva (+0,1%) després d'onze mesos amb signe negatiu. Els preus de l'electricitat, que aquest juny van augmentar davant la baixada de l'any passat, i l'evolució a l'alça dels preus de la fruita fresca han estat els que han influït decisivament en consolidar la inflació en positiu.

Els preus que han influït en l'increment en termes anuals al juny han estat els de la cistella de l'habitatge, pel preu de l'electricitat, i la cistella d'aliments no elaborats i de begudes no alcohòliques, per les fruites fresques i les patates.

Aquest increment de preus s'ha registrat tot i el comportament a la baixa de l'evolució dels preus de les gasolines que aquest mes de juny han disminuït mentre que el juny de l'any passat van augmentar.

En el comportament del preus en termes mensuals han influït les cistelles de l'habitatge, pel preu de l'electricitat, els aliments i les begudes no alcohòliques que augmenten cinc dècimes en relació amb el maig, i les cistelles vinculades al sector turístic com l'oci i la cultura (viatges organitzats) i la cistella d'hotels, cafès i restaurants.

Les fruites fresques han augmentat un 7,3% en relació amb el maig, les patates i els seus preparats que pugen un 3,4% i el peix fresc i l'oli que incrementen els seus preus en l'1,7% i l'1,6%, respectivament.

La taxa d'inflació subjacent, la que no té en compte els aliments frescos ni els combustibles fòssils, es va situar al juny en el 0,6%, una dècima més que el mes de maig.


Per primera vegada en l'últim any totes les demarcacions de Catalunya han registrat una inflació en positiu, tot i que en el cas de Girona i Tarragona l'índex ha estat del 0%.

Barcelona, en positiu per segon mes consecutiu

A Barcelona els preus van augmentar tres dècimes en relació amb al maig, cosa que va suposar deixar una inflació del 0,4%. Aquest signe positiu és el segon seguit que es registra a les comarques barcelonines i és la taxa més alta des del juny de l'any passat que va ser del +0,5%.

Girona, en positiu després de set mesos en negatiu

A Girona, els preus també van pujar tres dècimes al juny i van deixar una inflació anual del 0%, la primera taxa en positiu que es registra a les comarques gironines després de set mesos seguits d'inflació en negatiu en aquesta demarcació. Aquest 0% del juny és la taxa més alta des de l'octubre de l'any passat, que també va tancar amb el 0%.

Lleida, en positiu després d'un any en negatiu

A Lleida, els preus van augmentar també tres dècimes al juny i van fixar una inflació anual del 0,1%, la primera en positiu després d'un any sencer amb taxes anuals en negatiu. Aquesta inflació anual del 0,1% és la més alta des del maig de l'any passat que també va ser del 0,1%.

Tarragona, en positiu després d'un any

Finalment, a Tarragona els preus van augmentar en quatre dècimes al juny i van deixar una inflació del 0%, la primera en positiu després d'un any sencer amb taxes anuals en negatiu. Aquest 0% del juny és la taxa més alta registrada a les comarques tarragonines des del maig de l'any passat que també va ser del 0%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema