El suport a la indústria és ''vital'' per sortir de la crisi perquè ''no hi pot haver una economia forta sense una indústria forta'', segons ha dit Joan Trullén, president del Pacte+Indústria. La declaració s'ha fet després de la primera trobada de 'Més Indústria, Pacte per a la indústria a Catalunya' que ha convocat el president, Artur Mas. El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha subratllat que el compromís amb el diàleg no és un ideari sinó una ''praxis'' assumida en l'actuació de l'executiu. Homs ha afegit que el diàleg s'ha de buscar amb ''vocació de trobar resultats'' i ha afirmat que la indústria ''apunta maneres'' d'obtenir un bon resultat i no com ''altres''.

Francesc Homs ha explicat que amb aquesta iniciativa del Govern a favor de la indústria, compartida amb els agents econòmics i socials, més un sector ampli de la societat civil, es constata el compromís a favor del diàleg que té aquest Govern. Homs ha afegit que no es tracta d'una vocació a un diàleg sense resultats o com un imaginari sinó que es tracta d'una voluntat amb un sentit de ''praxis'' per arribar a acords concrets i trobar resultats.

Per el portaveu del Govern aquest diàleg que s'ha engegat aquest dimarts al Palau de la Generalitat sota la presidència d'Artur Mas ''apunta maneres'' d'obtenir resultats concrets i no com altres escenaris de diàlegs on no s'avança.

Preguntat sobre si aquest Pacte+Indústria tindrà una assignació pressupostària en la pròxima llei de pressupostos, Homs ha explicat que en aquests moments encara era prematur de parlar de dotació pressupostària en uns pressupostos que seran ''magres''. Tot i això, el portaveu ha explicat que no es tracta de tenir una assignació concreta en el pressupost sinó que hi hagi un desplegament d'actuacions a favor de la indústria, on unes poden tenir cost econòmic i altres no.

Entre aquestes actuacions, Homs ha anunciat que en el pròxim trimestre el Govern podria posar en marxa una segona tongada de la llei omnibus a favor de la simplificació administrativa. El portaveu ha explicat que aquest seria un exemple d'actuació de Govern que sense un cost econòmic específic pot ajudar al desplegament de l'empresa industrial.

Indústria forta per una economia forta

Joan Trullen, president del Pacte+Indústria, és l'encarregat d'articular el consens entre els diferents agents econòmics i socials, més altres membres de la societat civil com les universitats i col·legis professionals.

Tant per Trullen com pels representants que s'han compromès amb aquest ''pacte social'', cal enfortir la base industrial i articular una sortida a la crisi entorn a la indústria. ''El suport a la indústria és vital per sortir de la crisi. No pot haver una economia forta sense una indústria forta'', ha dit Trullen.

Els membres d'aquesta iniciativa s'han compromès que en el termini de dos mesos presentaran al Govern un document exhaustiu a favor de la indústria amb el desplegament de vuit capítols.

Entre aquests vuit capítols que ompliran de contingut els agents i que es presentarà al Parlament per ser ampliat i enriquit s'inclourà la definició del ''perímetre'' del concepte de sector industrial, les mesures de finançament per a l'empresa industrial, la cooperació i els clústers industrials, la internacionalització, la recerca i la innovació, la formació professionals, les infraestructures i la Unió Europea.

Participants

La reunió presidida per Artur Mas, també ha participat Francesc Homs, conseller de la Presidència i portaveu del Govern, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del seu director general d'Indústria, Antoni Maria Grau.

Per part de la societat civil han participat Didac Ramírez i Ferran Sancho, rectors de la Universitat Politècnica de Catalunya i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, respectivament, més els secretaris generals de CCOO i la UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez.

De les patronals han estat presents el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, i el president de Pimec, Josep González, acompanyats de Joan Pujol, secretari general de Foment i d'Antoni Cañete, secretari general de Pimec.

A la reunió també han participat els degans dels Col·legis d'Economistes, Joan B. Casas, el degà del Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, Joan Ribó, el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Joan Vallvé i la degana de la facultat d'Economia, Elisenda Paluzie.

El Pacte per a la Indústria a Catalunya va néixer el passat mes de desembre amb l'objectiu de restablir la confiança en la indústria catalana perquè aquesta tingui un paper central en la sortida de la crisi. El pacte es basa en el principi que la indústria moderna, preparada, innovadora és la via més factible per revertir la situació de destrucció d'ocupació i de disminució de l'activitat econòmica.