El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha avançat aquest dimarts des del Senat que l'executiu espanyol situarà per sobre del 0% actual l'impost dels dipòsits bancaris. Ho farà després d'impedir que entrés en vigor la mateixa taxa que havia aprovat la Generalitat, i busca d'aquesta manera "compensar" les tres comunitats que la tenien en marxa i que es van veure forçades a eliminar-la quan l'Estat va crear el seu propi tribut: Extremadura, Canàries i Andalusia. Montoro ha afirmat que el nou gravamen -que pagarà la banca- serà "baix" i "limitat" i no tindrà un afany "recaptatori" però "sí suficient per obtenir els recursos oportuns per compensar" aquests territoris que el tenien vigent.

A finals de desembre govern espanyol va deixar sense efecte l'impost de la Generalitat sobre els dipòsits bancaris mitjançant un recurs davant el Tribunal Constitucional. La seva argumentació era que la Generalitat no podia crear un impost nou per decret i calia "garantir certa unitat de mercat".

De fons, però, la voluntat de l'executiu de Rajoy d'aplicar el seu propi impost, que va crear mitjançant una esmena als pressupostos generals de l'Estat per al 2013 i que xocava amb els impostos autonòmics sobre aquest mateix concepte. Soraya Sáenz de Santamaría va apuntar que l'impost estatal naixeria al 0% però ja va deixar oberta la possibilitat d'augmentar-lo.

Montoro ha afirmat aquest dimarts que l'Estat situarà la taxa per sobre el 0%. Segons el ministre serà un "petit tipus impositiu"que busca obtenir recursos per compensar les tres autonomies on, a diferència de Catalunya, l'impost ja estava en aplicació. Segons el ministre l'impost no superarà de gaire el 0% i d'aquesta manera les tres comunitats rebran els ingressos que ja estaven rebent.