Advertiment de Mas-Colell

És ´impossible´ fer pressupostos amb un dèficit del 0,7% del PIB

El conseller reconeix que no pot desviar-se de l'objectiu ja que "tresoreria i pressupost" es confonen

11.03.2013 | 22:24
El conseller d´Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell
El conseller d´Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha advertit que és "impossible" elaborar uns pressupostos que compleixin amb l'objectiu del 0,7% del dèficit públic sobre el PIB que marca l'Estat, perquè representen una retallada addicional de 4.400 milions d'euros que "no beneficia a ningú". Tanmateix, el conseller ha reconegut que no té sentit elaborar uns comptes públics que no tinguin en compte l'objectiu de dèficit, ja que actualment "tresoreria i pressupost es confonen" i l'únic finançador de la Generalitat és el Tresor Públic. Mas-Colell ha demanat un acord i no "un favor" a l'Estat si el govern espanyol no vol acabar actuant com un "virrei de Catalunya".

Mas-Colell ha explicat que repetir l'objectiu de dèficit de 2012 per aquest 2013 no implicar tornar a aplicar les mateixes mesures, ja que la Generalitat tindrà despeses addicionals com els 300 milions d'euros més en interessos financers o els 150 milions extres en el pagament de d'obres per mètodes diferits. El conseller ha lamentat que aquestes despeses "pesen com una llosa" sobre els comptes del Govern.

Igualment, el conseller ha reiterat que la Generalitat no disposarà d'ingressos extraordinaris per operacions com la concessió de Tabasa, el Túnel del Cadí o Aigües Ter-Llobregat, que van representar una entrada de 1.343 milions a les arques de la Generalitat. Per tot, si es repetís el mateix dèficit de 2012, que va ser de l'1,96%, el Govern hauria d'aplicar mesures d'ajustament més estrictes que l'any passat.

Tanmateix, el conseller ha reconegut que "no serviria de res" fer uns pressupostos que preveiessin un dèficit proper al 2% "si ningú ens dóna crèdit per finançar aquest dèficit" i amb el Tresor Públic espanyol com únic finançador de la Generalitat. Mas-Colell ha reclamat un acord amb el govern espanyol per resoldre la impossibilitat de complir el límit de dèficit per llançar "un missatge tranquil·litzador a Europa". El conseller ha suggerit un ajustament "suau" de mig punt anual durant quatre anys per arribar al dèficit zero sense "deteriorar" els serveis públics.

Durant una conferència al Barcelona Tribuna, Mas-Colell ha reiterat a la UE la demanda d'una relaxació de l'objectiu de dèficit del 4,5% del PIB l'Estat i que el govern espanyol traspassi a les comunitats autònomes aquesta rebaixa. El conseller ha previst que això passi "en unes quantes setmanes", i ha demanat que llavors l'Estat fixi de manera equilibrada com reparteix aquesta càrrega entre les administracions.

Mas-Colell repta el govern espanyol a fer de "virrei de Catalunya"

"El debat va més enllà d'una avaluació tècnica, ja que afecta el benestar dels ciutadans. Cal evitar el patiment que provoca una política d'austeritat dura", ha manifestat el conseller. A nivell institucional, Mas-Colell també ha denunciat que el govern espanyol aprofita la crisi per fer "un aprimament selectiu i asimètric de les administracions públiques" amb la idea de "recentralitzar" l'Estat.

Davant d'aquest "empitjorament" de l'autogovern català, Mas-Colell s'ha preguntat si hi ha alternativa a la gestió dels governs de la Generalitat. "Hi ha un límit a la capacitat de les formacions polítiques del país. Una cosa acceptar la crisi i l'altra cosa és acceptar les coercions molt poc europees del govern espanyol", ha lamentat el conseller. En aquest sentit, Mas-Colell ha assegurat que el govern espanyol podria acabar fent de "virrei de Catalunya" i que això no agradaria als executius català ni estatal.

"Cal aprovar els pressupostos el més aviat possible", un cop negociat el límit de dèficit

El titular d'Economia també ha apuntat que el calendari dels pressupostos de la Generalitat no està condicionat a l'acord amb Esquerra i que "no hi ha cap retard en particular". Tanmateix, el conseller ha advertit que cal aprovar els comptes públics del Govern "el més aviat possible", ja que "seria molt destructiu" funcionar més temps amb uns pressupostos prorrogats que estan constituïts basant-se en un dèficit del 0,7%.

Mas-Colell també ha demanat que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) funcioni de manera més "oberta" i ha demanat un nou pla de proveïdors per poder pagar el deute de la Generalitat amb diversos sectors, com el farmacèutic. "No deixem de regar per gust", ha indicat el conseller sobre aquests pagaments, que ha també ha recordat els compromisos econòmics del Govern amb els concerts sanitari i educatiu. El conseller també ha assegurat que es pagaran els bons patriòtics als seus tinents.

Enllaços recomanats: Premis cinema