'Miscel·lània' de Dolors Gibert combina dues disciplines artístiques, la fotografia i la poesia, en un viatge en el temps que convida a la reflexió i la reivindicació. A cada fotografia s’ha afegit un fragment, una frase, d’un poema del poeta valencià Rafael Casanova. “Si les fotografies de Dolors Gibert han demanat quinze anys de treball, els versos de Rafael Casanova són el resultat, m’atreviria a dir, de tota una vida” explica Albert Garcia al pròleg. “Quan un vers i una imatge entren per la porta del cor. Victòria de l’art” afegeix.

Com relata l’autora de les imatges, “el llibre no deixa de ser un recull, una petita mostra de la meva trajectòria professional on, evidentment, en el calaix s’han quedat moltes i moltes fotografies més”. Està dividit en dos blocs, Moments i Documents. El criteri principal d’aquest primer bloc, Moments, és fer un recull de fotografia més bucòlica i artística per expressar i provocar, juntament amb el fragment de poemes de Rafael Casanova, una contemplació més emocional. Alhora, aquesta tria, l’autora l’ha fet cercant un cert equilibri i varietat entre les fotografies seleccionades, totes elles en blanc i negre. En el segon bloc, Documents, són fotografies extretes d’algun dels reportatges documentals que ha realitzat. “Aquest bloc és més reivindicatiu, crític i, en tot cas, més fotoperiodístic” destaca l’autora.

L’emoció que ha buscat l’artista en tots dos blocs és principalment el de la reflexió. “En l’apartat de Moments, perquè transmetin una harmonia entre les persones i el seu entorn natural o, simplement, evoquin sentiments de tendresa, amor, sensibilitat... tot intentant oferir una certa estètica i composició. En Documents també és la meva intenció provocar una certa reflexió envers la pobresa, la solitud, la injustícia, la desigualtat i l’oblit”.

Dos llenguatges expressius

D’aquesta manera, Gibert i Casanova ofereixen una miscel·lània fotogràfica i poètica on han unit les seves dues disciplines artístiques (poesia i fotografia) per tal d’oferir una proposta literària i gràfica alhora, sense que cap de les dues renunciï al seu propi llenguatge expressiu, però que s’harmonitzen i complementen per proposar una unitat expressiva coherent. Edicions Gorbs ha editat la publicació.

Llarga trajectòria

Dolors Gibert fa una mirada enrere i ressalta la seva inquietud per conèixer tots els gèneres de la fotografia: el retrat, la publicitat i la moda, el reportatge social o el fotoperiodisme. “El fet d’haver treballat amb diverses especialitats m’ha donat una visió més global de la fotografia. Cada gènere es treballa d'una manera diferent, però si en tens coneixement de tots, aconsegueixes que s’interrelacionin a l’hora de fer una fotografia, per exemple, documental o fotoperiodística”. Els seus treballs s’han publicat en diverses revistes i llibres. Entre altres distincions i reconeixements, l’any 2001 va obtenir un premi Lux. També ha realitzat més d’una quarantena d’exposicions dins i fora de Catalunya. La dansa de la mort, Aigua, Dones, Tots sants, Empordà, Templers, Miscel·lània, Natura i Territori, Lentitud, Del carrer a l’escenari, La revolta dels somriures... són algunes d’aquestes exposicions. Tot i haver experimentat en diverses modalitats, des de fa uns anys ha emfatitzat en els seus treballs documentals i de fotoperiodisme.

Rafael Casanova (València, 1966) és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Literària de València. Ha publicat diversos llibres i ha estat premiat en diferents certàmens de poesia com ara el Premi de Poesia Gata de Gorgos; el Se­nyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó o el Miquel Martí i Pol de Roda de Ter.