Castelló d´Empúries es deu al seu passat comtal. D´aquells temps ens han estat llegats restes que, avui en dia, són part del patrimoni monumental del país i pol d´interès cultural. Per preservar-los, però, és necessari el seu constant manteniment. Això és el que està duent a terme l´Ajuntament en el tram de la muralla medieval del Rec del Molí del qual és propietari, concretament, l´anomenat Paller d´en Melino. La idea és que l´actuació animi altres propietaris, en aquest cas privats o el mateix Bisbat de Girona, a fer un projecte de restauració global que abasti els altres trams, alguns dels quals estan molt malmesos.

Aquesta és la primera vegada que s´actua a la muralla del Rec del Molí, declarada Bé Cultural d´Interès Nacional el 1949. La bastida aixecada sobre el Rec és d´importants dimensions, ja que abraça uns 35 metres lineals de tram per 11 d´alçada. La intervenció, iniciada a finals d´octubre i que preveu concloure´s aviat, consisteix en la neteja de les nombroses plantes i herbes del parament vertical i tractament d´herbicides (regularment es fan neteges d´herbes a tot el Rec del Molí); rejuntat de junts de parament de carreus que estaven caiguts; reposició de zones de paredat de carreus de pedra de gruix variable i incorporació de protecció antiocells als forats de desguàs existent.

"És un dels elements de patrimoni arquitectònic més emblemàtics de Castelló", assegura el director del Museu d´Història Medieval, Jordi Canet. El cost dels actuals treballs, coordinats per la Regidoria d´Urbanisme de l´Ajuntament, és de 38.290 euros, que s´han assumit gràcies a dues subvencions de la Diputació de Girona i la Generalitat.

La muralla de Castelló és d´època baixmedieval i data dels segles XII-XIII. El tram del Rec del Molí és el més antic. Comparteix el privilegi amb el del Portal de la Gallarda, l´única de les vuit portes d´entrada que tancaven el recinte emmurallat que es conserva, i que actualment està molt malmès, sobretot, per la caiguda constant de l´aigua dels baixants directament sobre la muralla. En aquest tram, consta que els anys 60, la família Fages va fer una intervenció de reforç estructural de la torre.

L´interès per preservar el que queda de muralla va quedar ben clar ja el 2010 quan Castelló va rebre una subvenció de 200.000 euros procedent del programa Romànic Obert. Aquests diners es van destinar a restaurar la part de ponent de la muralla, concretament, la part oest del convent de Sant Domènec. Tot i això, aquest espai, malgrat la seva bellesa, resta tancat al públic i només s´obre en comptades ocasions.