Després de celebrar el seu desè aniversari, el novembre passat -amb una beca Agita per a la creació i producció del Temps de la papallona, estrenat al Teatre La Cate- la Companyia de Dansa Contemporània El Paller comença una nova etapa amb una col·laboració amb la Cia. Las Lolas i tres projectes nous: Pell d’ànima, Fosques i Vibracions. Dolors Yglesias i Emma Teixidor ja fa deu anys que caminen plegades en el projecte de la companyia que acaba l’any amb la mateixa energia per reivindicar la importància de la dansa contemporània.

Quin moment viu actualment la companyia El Paller?

La marca d’El Paller és la creació, composició instantània i la improvisació, reduint al màxim l’espai de temps que hi ha entre la decisió racional i el fet. Es desenvolupa així un treball instintiu i intuïtiu, on pensar i fer van a l’una. D’aquesta manera -pel que fa a l’escenificació- moviment i música esdevenen l’ara i l’aquí, sense artificis, sense premeditació i en un plànol de consciència en el temps i en l’espai presents.

De quina manera heu canviat al llarg del temps la vostra tècnica?

No canviem per res la nostra tècnica de treball, tot el contrari, la nostra tasca continua essent la investigació i la recerca de noves fórmules de moviment i de música. El que sí que fem, en el cas de Fosques -idea i guió original de Montse Canals- és tornar a treballar amb la dansa aèria.

Al llarg de la vostra trajectòria, les vostres obres han servit per reivindicar el paper de la dona.

La nostra línia de treball parla i reivindica la figura de la dona al llarg de la història, la recuperació de l’essència, el ser i l’estar en el Temps present.

El vostre treball és interdisciplinari i compartiu experiències amb altres creadors.

Tenim molt clar que per sobreviure en un país, gens abocat, gens predisposat i gens entenedor de la importància que té la investigació en l’art, és indispensable sumar sempre! Unir forces i talents amb altres artistes creadors, ballarins, músics i d’altres disciplines. Es tracta d’intercanviar idees i posar-les en comú. Tenir un feed-back constant. Construir i desconstruir contínuament, per a tornar a construir!

Quines reivindicacions teniu com a companyia dins el món de l’art?

Encara ens trobem explicant que sense artistes creadors i compositors contemporanis, l’art -la dansa i la música en el nostre cas- no evolucionaria, i estaríem reproduint peces creades en el segle XIX, que representaven a la societat d’aquell temps - i que consti que sempre hi haurà d’haver artistes que es dediquin a reproduir-les i a ensenyar-les, perquè formen part de la nostra base de coneixement i de tècnica- però continuem...

I què s’ha de fer, doncs?

Hem d’invertir per trobar les eines i noves fórmules en l’art per a poder expressar què està passant al segle XXI, en l’any 2017 i poder manifestar, reivindicar o explicar tan sols les nostres pors, els desigs... sensacions i emocions en un món canviant constantment!.I cal recordar la importància d’educar els sentits i de donar eines d’expressió des de petits.

Quins són els vostres projectes artístics més immediats?

Els tres projectes que ara tenim en marxa són amb la col·laboració de Montse Canals i la Cia. Las Lolas, juntament amb els músics Pau Marcos, David Codina en Pell d’ànima i Vibracions, i de Lluís Sala en Fosques i també d’Art Estudi de Girona. El dia 3 de novembre presentem una variació de Pell d’ànima, a l’auditori de Santa Coloma de Farners. A finals d’any, presentem el work in progress Vibracions, juntament amb Pau Marcos i David Codina i alumnes del Conservatori Isaac Albéniz de Girona. Fosques s’estrena al Festival Sismògraf 2018.

De la vostra experiència neix la metodologia El Paller, que apliqueu a l’escola de dansa, a Castelló d’Empúries. En què consisteix?

Entenem l’art com una cura de la vida, i per excel·lència, aquesta cura de la vida la fa la dansa: l’art que estudia el dibuix del cos en moviment per l’espai; per tant la intenció, la creativitat, el treball emocional i físic ja van a la una.

En concret quins beneficis aporta la dansa contemporània?

Amb el treball dels sentits, de les emocions, el treball creatiu, tècnic i artístic de la dansa contemporània, guanyarem equilibri emocional, confiança i autoestima, millora de l’escolta, de la percepció i de la intuïció, per tant: productivitat a l’hora de prendre decisions importants i sentit comú. Sense tenir en compte, és clar, tots els beneficis que comporta pel que fa a l’estructura muscular i òssia.