Els forenses han acabat els treballs per extreure mostres d'ADN de Salvador Dalí. Gairebé quatre hores després que la comitiva judicial accedís al Teatre-Museu Dalí, l'equip ha culminat les tasques d'exhumació. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, assegura que el cos de Dalí està "ben conservat" i que el cadàver es quedarà a Figueres. A més, ha explicat que l'advocat de la Fundació Gala-Salvador Dalí té previst demanar que retornin les restes extretes un cop analitzades per "reconstituir" el cos. Felip ha explicat també que un cop s'ha obert la tomba s'ha pogut comprovar que les despulles i el taüt on està enterrat el geni es conserven bé. L'alcaldessa no ha volgut donar detallar, però, si els bigotis dalinians continuen marcant les deu i deu.

Els forenses han començat a treballar amb les restes mortals de l'artista per extreure mostres biològiques. Segons ha informat el TSJC, l'obertura s'ha produït a les deu i vint d'aquest dijous després d'haver retirat la llosa d'1,5 tones que cobria la tomba del geni. A la zona on s'està fent l'exhumació s'han pres totes les mesures d'asèpsia i protecció per garantir la correcta manipulació del cos. L'equip forense i la lletrada de l'administració de justícia són els únics que hi són presents. La intervenció per exhumar el cadàver s'ha iniciat a les vuit del vespre enmig d'una forta expectació.

Narcís Bardalet, explicant on es poden trobar mostres d'ADN

Narcís Bardalet, explicant on es poden trobar mostres d'ADN

La comitiva judicial ha arribat a partir de les vuit del vespre al Teatre-Museu Dalí de Figueres enmig de molta expectació. A aquesta hora, començaran els treballs per aixecar la llosa d'1,5 tones que hi ha sobre la cripta on hi ha enterrat el pintor. Per ordre del Jutjat de primera instància 11 de Madrid, hauran d'exhumar el cadàver de l'artista i extreure mostres d'ADN. Tot plegat, per poder resoldre la demanda de paternitat interposada per la figuerenca Pilar Abel, que assegura que Dalí és el seu pare biològic. La previsió és que els treballs s'allarguin durant hores per la dificultat d'accedir al cadàver embalsamat de l'artista. A més, els forenses indiquen que el formol pot haver malmès l'ADN i hauran d'usar ossos i dents del pintor per extreure perfil genètic.

L'exhumació del cos de Salvador Dalí comença a ser una realitat. Poc després de les set de la tarda hi han hagut els primers moviments a les portes del Teatre-Museu de Figueres, on descansen les restes del geni surrealista. Ha arribat primer una camioneta amb el sistema de bastides i politges que muntaran per aixecar la làpida d'una tona i mitja que hi ha sobre la cripta.

Pocs minuts després, ha arribat la furgoneta amb la carpa que muntaran a l'interior per evitar que es puguin prendre imatges aèries del cos del pintor, a través de la cúpula de vidre.

Abans de les vuit també ha fet acte de presència l'advocat de Pilar Abel, Enrique Blánquez. Poc després, ho ha fet el forense que va embalsamar Dalí, ara jubilat, Narcís Bardalet, acompanyat de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

Els responsables de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Montse Aguer Joan, Manuel Sevillano i Lluis Peñuelas han esperat a l'entrada l'arribada de la resta de la comissió. Poc després de l'hora fixada per començar els treballs (les vuit del vespre, quan ja no hi ha visitant dins el museu) han arribat la lletrada de l'administració de justícia i la fiscal del Jutjat de primera instància i instrucció 8 de Figueres, que executa l'exhort dictat pel Jutjat de primera instància 11 de Madrid.

A continuació, ha entrat a les instal·lacions del museu l'equip forense que s'encarregarà d'extreure les mostres que posteriorment analitzarà l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses per comprovar si la figuerenca Pilar Abel és filla biològica de Dalí. En total, són tres forenses (entre ells la directora de l'Institut de Medicina Legal de Girona) i un tècnic d'auxili. Ha tancat la comitiva la funerària, que ha dut una caixa per si calgués traslladar el pintor.

Tot plegat, enmig d'una gran expectació. La plaça Gala i Salvador Dalí s'han omplert de mitjans de comunicació, també internacionals. Hi havia nombrosos mitjans francesos i russos. També s'hi han aplegat centenars de curiosos, entre veïns i turistes, que no s'han volgut perdre la jornada històrica. Els Mossos d'Esquadra han muntat un dispositiu per deixar pas a la comitiva.

Segons informa el TSJC, a tres quarts de deu de la nit han pogut treure la llosa i extreure el fèretre de l'interior de la tomba. Els forenses i la lletrada de l'administració de justícia, enmig de mesures d'asèpsia per manipular correctament les restes mortals, seran els únics que estaran dins la zona de treball.

ADN a dents i ossos

El fet que Dalí estigui embalsamat és una "moneda de dues cares", segons ha explicat el forense que el va embalsamar. "D'una banda permet conservar en més bon estat el cos i trobar més fàcilment mostres d'ossos i dents, però per l'altra el formol pot danyar l'estructura cel·lular i pot fer que treure ADN costi una mica més", ha detallat Narcís Bardalet. Dalí va morir l'any 1989 i, des de llavors, les restes descans a terra, sota la cúpula geodèsica que corona l'edifici.

Bardalet creu que la forma més fàcil de trobar ADN que es pugui fer servir és al moll de l'ós o, fins i tot, ha dit, a les dents. "És com una caixa forta blindada per l'esmalt i el formol és més difícil que penetri. Costarà una mica més o menys però serà més fàcil trobar-ne", ha afirmat.

El forense ha reconegut que avui és un dia complicat per a ell i que és possible que quan vegi el cos, "se'm fereixin els sentiments". Bardalet ha volgut recordar també alguns dels moments que va viure el dia que va embalsamar el geni. "Vam tenir especial cura amb els bigotis", ha explicat. De fet, ha detallat que van fer servir una "pasta hongaresa" especial per donar-li l'aspecte que li agradava a Dalí. "Vam fer que els bigotis marquessin les deu i deu, els vam cuidar de forma exquisida", ha afegit, emocionat.

Bardalet recorda que va estar tota la nit vetllant el cos de Dalí i que també va ser present en el moment en què van segellar amb zenc el taüt. "Era perquè havia d'estar en un lloc poc habitual per a un cos", ha explicat.

Un dia surrealista

L'exalcalde de Figueres, Marià Lorca, ha recordat Dalí com un home "molt humà, amb bons sentiments" i que sempre pensava en la seva ciutat. Lorca el va tractar durant els últims sis anys de vida i ha ressaltat que aquest dijous també és un dia molt especial per a ell. "M'hauria agradat el retrobament però hi sóc, d'alguna manera hi sóc", ha exposat.

Marià Lorca intenta desdramatitzar l'exhumació. "Ens hem d'agafar la part positiva i recordar que a Dalí li agradava molt que es parlés d'ell", ha dit i creu que al pintor li faria molta gràcia que, una vegada més, "tothom estigués pendent dels seus assumptes".

Judici, el 18 de setembre

L'advocat de Pilar Abel, Enrique Blánquez, també està present a l'exhumació. "És simplement fer la prova, és un fet totalment asèptic", ha assenyalat. El lletrat ha afirmat que la seva representada sí que viu el dia amb nerviosisme. "Això li afecta molt més perquè és la seva vida, està buscant el seu pare, i això sempre causa angoixa", ha dit.

També extrauran una mostra d'ADN a la mare d'Abel. Blánquez ha explicat que és un procediment habitual. "Es fa per protocol, per evitar fraus", ha detallat.

La previsió és que els resultats de les proves d'ADN estiguin enllestits d'aquí a un mes i mig o dos mesos. Blánquez ha exposat que els han de tenir el 18 de setembre, la data fixada per al judici que ha de resoldre la demanda de paternitat. Es farà a Madrid.