"He encontrado a una mujer de nunca vista belleza que se ha entregado a mí, aún amando a otro, porque, según dice, me ama aún más que a ese otro. En cuanto a mí, sé por adelantado que voy a amarla hasta un extremo tal que podré decir que hasta entonces no había conocido el amor". Aquests mots d´amor sublims els va escriure Julien Viaud (1850-1923), literàriament conegut com Pierre Loti, un dels escriptors i poetes francesos més llegits del seu temps. Formen part d´una carta que va enviar-li l´any 1878 al seu amic H. Plumkett des de Rochefort i que obren el seu 'Diario íntimo'. L´editorial WunderKammer, ubicada a Terrades, l´ha rescatat ara, un segle després que el publiqués l´editorial Cervantes.

Endinsar-se per les pàgines de 'Diario íntimo' és com navegar per un mar de passions. El llibre va ser publicat pòstumament pel fill de l´escriptor, el 1925, quan ja era un autor consagrat i estimat. El lector pot degustar en aquest volum, delicadament editat per WunderKammer, no només les reflexions íntimes de Loti escrites en el seu diari, sinó també cartes personals a amics i familiars. El llibre inclou, a més, un perfil de l´escriptor fet per Vicente Clavel que es va incloure a l´edició de Cervantes i que ajuda a conèixer detalls de la seva vida intensa.

Com deia Clavel, "Loti, encara que va escriure en prosa, va ser essencialment poeta i la seva existència sempre va tenir per dolça companya la melancolia". Clavel parla de la seva infantesa viscuda entre figures femenines. "Aquesta amorositat va infondre a la seva ànima el sentiment de coqueteig i l´orgull candorós que sempre el va acompanyar". Loti era un home que atreia els seus contemporanis, a qui l´horroritzava fer-se vell. De ben jove va ingressar a l´escola naval i es va fer mariner. Clavel explica que era un mariner "docte i bon matemàtic, però també artista i somiador". "Loti coneixia el mar i l´estimava. Va ser el poeta del mar". Malgrat el seu talent, ell, però, no volia ser escriptor i només usava l´escriptura per "buidar el seu pensament". A diferència d´altres autors que viatjaven per escriure, Loti "va escriure perquè havia viatjat". El llegat que va deixar és impressionant.