Per commemorar la caiguda de Figueres en mans de les tropes franquistes, La Cate ha incorporat en la seva programació aquest dimecres 'Roig', un recital i concert basat en textos, sobre l’exili i les deportacions, extrets dels llibres i articles de Montserrat Roig, estrenat arran del 25è aniversari de la seva mort.

L’actriu i directora de teatre Mònica Lucchetti, narra i descriu passatges plens de vida, d’intensitat i passió, d’amor a l’escriptura, de moments colpidors per la lluita contra les injustícies d’uns anys de turbulències socials i de canvis profunds.

La cantant Tànit Navarro, interpreta cançons que li agradaven a l’escriptora. (Chanson francesa, poemes musicats o alguna cançó del seu amic Ovidi...) i el músic i compositor Carles Beltran ha volgut crear algunes notes per als textos de Montserrat Roig, on la música acarona la bellesa de la literatura de l’escriptora catalana.

Mònica Lucchetti i Carles Beltran van començar a gestar aquest espectacle, després d’haver treballat plegats en un homenatge a Ovidi Montllor. “De seguida la idea va fluir” explica Lucchetti, que des de petita va viure la presència de Montserrat Roig com algú molt proper a la família: “Una dona que el 1975 em va fer una entrevista per a la revista Triunfo, quan jo tenia onze anys”. “La intenció és reivindicar l’escriptora, com a dona, creadora, feminista i d’esquerres, sempre m’hi he sentit propera i en fer-me gran m’adono que ens representem l’una a l’altra”. Hi havia un vincle especial des de la infantesa en l’actriu i directora teatral, que feia necessari aquest espectacle. 'Roig' aborda molts temes: des de com va viure l’escriptora el maig del 68, parla d’un dels primers concerts de Raimon al Palau de l’Esport, sobre l’exili, sobre la presència dels catalans als camps nazis, “és un tastet que intenta agafar una mica de tot, amb una part més poètica i una part més reivindicativa que en només una hora descriu la Roig”. “Nosaltres ens emocionem i ens apassionem”, assegura l’artista, que viu des de la felicitat cada bolo que sorgeix de Roig. “La literatura que està feta per ser llegida és difícil de recitar, de vegades”, comenta, però en aquest cas la seva literatura “va sola, és planera, directa i poètica i això arriba al públic d’una forma especial”. Cal divulgar la seva obra, que sigui una autora que es llegeixi a l’escola, a l’institut, que els joves la coneguin, reivindica Lucchetti, i reclama també el seu paper com a dona, “ja que ella mateixa ja assegurava com li costava fer-se un lloc entre els homes”.

Montserrat Roig, autora compromesa a molts nivells, forma part dels autors que, entorn del 1970, van marcar un punt d’inflexió en la història de la literatura catalana. Autora d’èxit, catalanista, feminista i dona compromesa a molts nivells, barcelonina que destaca sobretot en els camps de la narrativa i del periodisme. La seva mort prematura, el 1991, va impedir la continuïtat d’una obra amb dues etapes ben definides que presenta fites com ara la novel·la 'El temps de les cireres', el reportatge 'Els catalans als camps nazis', el recull de contes' El cant de la joventut' o l’assaig 'Digues que m’estimes encara que sigui mentida'.

L’espectacle 'Roig' va iniciar el seu recorregut l’any passat a Barcelona, amb èxit. Cada representació crea un clima entre el públic d’agraïment: “en acabar un dels espectacles, se’m va apropar una dona i ens va donar les gràcies per dur les paraules de Montserrat Roig a l’escenari, s’ha de fer més, deia la senyora”. Ara toca contribuir a realitzar aquesta tasca necessària des de Figueres.