Cooperar i treballar en xarxa per ser més "potents". Aquesta és filosofia amb la que s'ha decidit crear la Xarxa territorial de Museus de les comarques de Girona que aquest matí s'ha constituït de forma oficial amb la presència del conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell. Aquesta nova eina, la primera que es desplega en el territori català, és fruit de l'acord entre la Generalitat, la Diputació de Girona i els 27 museus registrats de les comarques gironines -tots excepte el Teatre-Museu Dalí- que neix amb un pressupost de 617.500 euros per al 2016. Els diners es dividiran en dues línies d'actuació: la cooperació entre els museus amb serveis mancomunats i el foment de les activitats. El principals objectiu és arribar a nous públics però també d'altres, com la modernització dels espais i la major eficiència en la seva gestió.

La constitució de la Xarxa territorial de Museus de les comarques de Girona dóna compliment al conveni signat el mes d'abril passat entre l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, la Diputació de Girona i els 27 museus registrats que s'hi han adherit. Són tots els que hi ha a la demarcació -públics i privats- excepte el Museu Dalí que no s'hi ha afegit per les seves dimensions.

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, ha assenyalat que la nova metodologia comença a caminar a la demarcació de Girona de forma pionera perquè hi ha un xarxa de museus amb una "solidesa molt alta", malgrat que hi ha moltes desigualtats entre espais pel que fa al nombre de visitants. Precisament la recerca de nous públics és el principal objectiu d'aquesta nova eina que neix amb dues línies d'actuació ben clares: la cooperació entre els museus amb serveis mancomunats -com ara la compra conjunta de material - i el foment de les activitats.

A nivell pressupostari, s'ha acordat dotar-lo de 617.500 euros per al 2016, dels quals un 58,7% prové de la Generalitat i el 41,3% restant de la Diputació de Girona. Una part molt important anirà destinat a la cooperació, 426.000 euros, mentre que 191.500 euros aniran destinats al foment de les activitats. Pel que fa a aquesta última línia d'actuació esmentada, l'aportació màxima per museu pot arribar a ser de 35.000 euros, uns diners que vénen a ser un complement del pressupost ordinari de cada espai.

Sobre la dotació econòmica d'aquesta xarxa, el conseller ha dit que confia que en un futur sigui major i de fet ja s'està treballant per buscar més recursos. "Ara partim dels que tenim a disposició", ha afegit Mascarell.

Principals línies d'actuació

L’objectiu principal de les accions de la xarxa és que els museus membres esdevinguin equipaments culturals de primer ordre pel que fa a la seva modernització i a les accions de creació de públics tot enfortint la seva funció social. A la vegada, es vol assegurar la capacitat de prestació dels serveis bàsics que qualsevol museu ha de tenir.

Durant aquest 2015 ja s'han portat a la pràctica deu actuacions conjuntes. Destaca per exemple l'auditoria de les museografies dels 27 museus per conèixer les limitacions de cada espai o una primera fase de la base de dades de proveïdors de museus. De cara al 2016, la xarxa preveu portar a terme 11 línies de treball i 23 accions potencials.

Entre els principals objectius estratègics per al 2016-2019, hi ha la d'augmentar i diversificar el públic dels museus i millorar la seva visibilitat de cara a la ciutadania; contribuir a la millor eficiència en l'organització i gestió dels museus; impulsar la recerca aplicada amb la col·laboració de les universitats i altres centres de recerca i un programa territorial de recerca aplicada, i finalment mantenir les funcions de conservació, restauració i documentació.

Per dur a terme totes aquestes accions coordinades, l'estructura de gestió és el Servei d'Atenció als Museus (SAM) del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, una de les unitats de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Prop d'1,3 milions de visitants als museus de la xarxa

A la demarcació de Girona hi ha 28 museus registrats (25 museus i tres extensions del Museu d'Arqueologia de Catalunya) i representen el 23% del total de l'oferta museística a Catalunya. La majoria són de titularitat pública o amb una alta participació de l'administració. És per això que un dels àmbits de treball serà la recerca i diversificació de nous ingressos. Pel que fa al nombre de visitants, l'any 2014 hi va haver més de 2,8 milions de visitants comptant els del Teatre Museu Dalí. Si s'exclou aquest museu de l'Alt Empordà, la xifra es redueix a 1,265.000 visitants.

Els integrants de la xarxa són: Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries (Castelló d’Empúries), Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Banyoles), Museu d’Arqueologia de Catalunya (Empúries), Museu d’Arqueologia de Catalunya (Girona), Museu d’Arqueologia de Catalunya (Ullastret), Museu d’Art de Girona (Girona), Museu d’Història de Girona (Girona), Museu d’Història dels Jueus (Girona), Museu d’Història. Sant Feliu de Guíxols (Sant Feliu de Guíxols), Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany (Banyoles), Museu de l’Anxova i de la Sal (L’Escala), Museu de l’Empordà (Figueres), Museu de la Garrotxa (Olot), Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), Museu de la Pesca (Palamós), Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona), Museu del Joguet de Catalunya (Figueres), Museu del Mar de Lloret de Mar (Lloret de Mar), Museu del Suro de Palafrugell (Palafrugell), Museu dels Sants d’Olot (Olot), Museu Etnogràfic de Ripoll (Ripoll), Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), Museu Municipal de Llívia (Llívia), Museu Municipal Josep Aragay (Breda), Museu Municipal de Tossa de Mar (Tossa de Mar), Terracotta. Museu de Terrisa i Ceràmica Industrial de la Bisbal (la Bisbal de l’Empordà) i el Tresor de la Catedral de Girona (Girona).