L´Àrea de Cultura de l´Ajuntament encara el present mandat com el de la consolidació de l´oferta cultural de la ciutat. Durant els darrers exercicis s´han creat i consolidat nous espais culturals, ara cal dinamitzar-los i consolidar la capitalitat cultural de Figueres.

Per aconseguir-ho, el regidor Alfons Martínez Puig ha explicat avui les línies marc que que han d´ajudar a convertir la ciutat en un pol d´atracció permanent. 1. l´oferta patrimonial, monumental, històrica i museística de la ciutat, 2. la programació cultural els 365 dies de l´any: teatre, festivals, biblioteca, arxiu, publicacions, activitats de les entitats, etc, 3. Acostar la cultura a la gent: a tots els grups d´edat i a tots els barris de la ciutat i 4. La cultura com a motor econòmic, complement turístic i de promoció de Figueres.

En relació a les principals actuacions del mandat, Martínez Puig ha destacat la creació de la Taula del sector cultural de la ciutat per reactivar el Pla de Cultura de Figueres del 2009 i la creació d´un Pla estratègic de comunicació de la cultura per fer arribar la programació cultural de la ciutat al conjunt dels ciutadans, atraure nous públics, incrementar usuaris i rendibilitzar instal·lacions.

També es proposa definir la Programació i l´optimització dels nous espais culturals de la ciutat i els seus eixos escènics, principalment l´Auditori dels Caputxins, però també La Cate, El Jardí, la Biblioteca, l´Arxiu... Quant al Museu de l´Empordà, dissolt el Consorci que el regia, ja s´ha posat en marxa la plena integració en l´Àrea de Cultura de l´Ajuntament que n´ha de redefinir el model per tal de potenciar-lo i dotar-lo de les eines necessàries de gestió. En aquest sentit, és prioritària la convocatòria pública per cobrir la plaça de director de l´equipament.

Martínez Puig també s´ha mostrat disposat a fer arribar la cultura a tots els barris de la ciutat per evitar la concentració al centre i, de la mà del teixit cultural i associatiu, redefinir el pla de festivals i activitats culturals que es realitzen al llarg de l´any amb l´objectiu de modular un calendari cultural estable.