La Casa del Gavià de l'Escala va acollir dissabte el tret de sortida d'un seguit d'actes d'homenatge a la figura de Joaquim Folch i Torres, crític d'art, historiador i museòleg, en el cinquantenari de la seva mort. El de dissabte va ser el primer dels homenatges que portaran el record d'aquest puntal dels museu d'art de Catalunya per diferents centres de Barcelona, entre els quals hi ha el Museu d'Història de Catalunya, el Museu Nacional d'Art de Catalunya o el Palau de la Generalitat. L'homenatge es va fer a la Casa del Gavià perquè aquest edifici el va fer construir Folch i Torres i va ser de la seva família fins que l'Ajuntament de l'Escala el va comprar l'any 1985. Precisament, dissabte es va descobrir una placa commemorativa en aquest edifici.

L'acte va comptar amb l'assistència de Ramon Folch, nebot de Joaquim Folch i Torres, el qual no podia amagar la seva satisfacció per l´homenatge. Ramon Folch va explicar que ell havia tingut l'honor de ser el primer en dormir a la Casa del Gavià.

L´acte va tenir lloc a les cinc de la tarda. Carles Duarte va llegir poemes del llibre "Poesies", prologat per Caterina Albert. Tot seguit, la soprano Esther Ribot va interpretar dos poemes musicats: "El vell mirall casolà" i "A tu". Va tancar l'homenatge la projecció d´un documental sobre la figura de Folch i Torres, creat amb motiu del cinquantenari de la seva mort. L´acte també va comptar amb la intervenció de la historiadora Mercè Vidal, que va glossar la importància que té la figura de Joaquim Folch i Torres per l'art a Catalunya.

Joaquim Folch i Torres (1886-1963)

Es formà a l´Escola Superior d´Art i Indústries i Belles Arts de Barcelona (Llotja) i el seu pas pels Estudis Universitaris Catalans i l´autoformació a Europa foren decisius per orientar la seva professió vers la història de l´art i els museus. Dels seus escrits destaquen tant la creació i direcció de la "Pàgina Artística" de La Veu de Catalunya, que tanta influència exercí en l'orientació estètica del Noucentisme, com la memorable revista Gaseta de les Arts, que ens mostra més el perfil com historiador de l'art i, finalment, l'eina científica i de divulgació dels Museus d'Art: el Butlletí dels Museus d'Art de Barcelona. Cal afegir, en aquesta línia, les col·laboracions als Anuaris de l'Institut d'Estudis Catalans i les col·laboracions a la revista Destino.