'Anys 30, figuració expressionista'. 'Segons Picasso'. 'Reis, guerrers i personatges de baralles'. 'Relleus i papers rebregats' i 'Retorn del Japó. Vist a Nova York. Últimes obres'. Amb aquests cinc epígrafs i amb un total de 76 obres, la Fundació Vila Casas ha resumit tots els períodes del pintor i artista Antoni Clavé (1913-2005) en l'exposició 'Clavé 100 anys', que es podrà visitar fins al 14 de juliol al Museu Can Framis de Barcelona. La mostra, que coincideix amb el centenari del naixement de Clavé, està comissariada pel crític i historiador d'art Daniel Giralt-Miracle, qui ha explicat a l'ACN que Barcelona i Catalunya "reconeix a Clavé que va ser una figura internacional".

Giralt-Miracle ha explicat que 'Clavé 100 anys' és l'inici de la celebració del centenari del naixement del pintor que va néixer el 5 d'abril a Barcelona. "Hem cregut que s'havien de fer uns actes de reconeixement", ha dit, al temps que ha assenyalat que hi ha una vuitantena de peces que expliquen tots els períodes del pintor.

El comissari de la mostra ha destacat el caràcter internacional de Clavé: "Per l'exili va haver d'anar a París, des d'allí es va projectar al món, a Estats Units i al Japó, de París va anar a viure a Saint-Tropez on va viure la maduresa de la seva pintura". En aquest sentit, ha destacat que l'exposició, formada per obres de col·leccions privades, explica "el trànsit d'una figuració fauvista i expressionista cap a una abstracció lírica potent molt introspectiva i reflexiva, però molt alliberada".

Giralt-Miracle ha destacat que posteriorment als anys 80 Clavé va viatjar al Japó i s'impregna de la cultura japonesa, dels cal·ligrames, els ideogrames, els objectes i les teles. 10 anys després se'n va a Nova York i es va quedar impactar pel graffiti i la cultura pop" i va incorporar fragments de la cultura urbana.

De fet, Giralt-Miracle ha remarcat que l'interès de la mostra és que a partir de les col·leccions catalanes han triat obres que expliquen tots aquests cinc períodes: "La seva primera figuració, el període més fauve, la gran influència de Picasso, el tema dels guerres i les baralles i com progressivament es fa abstracte fins arribar a grans formes de color amb signes de Japó o Nova York".

El comissari de 'Clavé 100 anys' ha considerat que la qualitat de la mostra és que "explica bé quin és el Clavé que ha agradat a Catalunya, quines obres conserven els col·leccionistes i tot el que va ser pas a pas la seva pintura".

5 d'abril a la Generalitat

El dia 5 d'abril al Palau de la Generalitat es farà un acte acadèmic de conferències i es mostrarà totes les pintures i escultures de Clavé que hi ha a la planta baixa del Palau de la Generalitat.

Clavé a una mostra al Japó

Actualment, hi ha una exposició dedicada a Clavé al Japó. En concret, s'anomena Museum of Light, "Clave Galerie", a Yamanashi i està dissenyat per Tadao Ando, un famós arquitecte japonès.