Les perruqueries catalanes s'enfronten a la Societat General d'Autors d'Espanya (SGAE), que reclama el pagament de drets d'autor per posar la ràdio en els seus establiments i han iniciat una campanya en què demanen als clients que vagin amb la seva pròpia música.

Centenars de perruqueries i centres d'estètica de la ciutat de Barcelona, Sabadell (Barcelona) i Lleida han penjat un cartell on apareix la imatge d'una jove amb uns discs de vinil amb el lema: "A partir d'ara quan vinguis a la perruqueria ... no oblidis portar-te la música de casa i tot original!!!".

El vicepresident de la Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa (FEDCAT), José María Figueres, ha explicat a Efe que els cartells van començar a distribuir-se entre els 2.500 establiments que pertanyen a aquesta organització poc abans de les passades festes de Nadal i ja són "centenars "els que s'han adherit a la campanya.

La Societat General d'Autors d'Espanya (SGAE) assegura que més de 200 associacions a Espanya ja s'acullen a un conveni sectorial per regular de mutu acord aquest pagament i que està disposada "a dialogar amb aquesta o qualsevol altra federació o agrupació que ho desitgi "per regular un pagament que "no és un impost, sinó una tarifa".

En principi, els establiments comercials i de serveis no inclosos en el sector d'hostaleria de menys de 50 metres quadrats han de pagar 6,45 euros al mes per la utilització del repertori musical protegit per l'entitat de gestió. La xifra s'incrementa en funció de la mida de l'establiment.

L'entitat de gestió recorda que "l'únic que pot renunciar a aquests drets és l'autor i mai l'SGAE", alhora que reivindica que "el respecte per la propietat intel·lectual és una aposta permanent per la cultura sostenible".

Mig milió d'usuaris com televisions, ràdios i diferents establiments "entenen aquesta defensa dels drets d'autor i fan pagament a SGAE com intermediari dels autors", apunta l'entitat.

La societat de gestió assegura "no obligar a ningú a fer servir" el repertori musical que es troba sota la seva protecció i que suposa més de 5,5 milions de títols a Espanya.

Figueres assegura que "la situació és al·lucinant. Les perruqueries no viuen de la música, simplement intenten garantir als salons un ambient tan hospitalari com si els nostres clients fossin convidats a les nostres propies llars".

El portaveu de la FEDCAT es pregunta si els perruquers podrien plantejar-se la possibilitat que els seus clients que apareguin en actes públics hagin de pagar un cànon per l'ús públic dels seus pentinats.

La FEDCAT considera el cànon de la SGAE "injust" i acusa aquest organisme de moure's només per interessos "recaptatoris".

La Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa, creada el 1997, agrupa empresaris de perruqueria i estètica de tot Catalunya.

La dels perruquers catalans no és la primera acció en contra d'aquest cobrament. L'Associació d'Empresaris de Montijo i Comarca (Ademyc) van demanar a finals de 2009 una llista dels socis que componen SGAE per lliurar als seus membres, i que d'aquesta manera puguin triar entre utilitzar o no melodies que estiguin subjectes a aquestes tarifes de protecció de drets d'autor.