Castelló d'Empúries

Endesa posa caixes niu als Aiguamolls per potenciar el gaig blau

S'ha aprofitat l'actuació per reparar 8 caixes més que ja hi havia en servei

25.08.2016 | 11:19
Les tasques d´instal·lació de les caixes niu

Endesa, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, ha instal·lat 8 noves caixes niu a torres elèctriques ubicades dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà amb l´objectiu d´afavorir la nidificació de la carraca europea (Coracias garrulus), conegut col·loquialment com a gaig blau. El projecte de col·laboració amb el Parc data del 1984, i ha permès augmentar els exemplars d´aquesta espècie amenaçada i que pràcticament havia desaparegut de l´Empordà, així com del xoriguer petit (Falco naumanni), una au també en perill i que havia patit un important retrocés en la major part de la seva àrea de reproducció.

Els treballs, que s´han realitzat a línies elèctriques ubicades als termes municipals tant de Castelló d´Empúries com de Peralada, i que transcorren per l´interior del Parc Natural dels Aiguamolls, han consistit a instal·lar 8 noves caixes niu de fusta collades a les torres metàl·liques, així com revisar i reparar 8 caixes ja col·locades en anteriors campanyes. Els operaris, amb la supervisió i seguiment de la Secció de Conservació de la Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de la direcció del Parc i de l´Àrea de Gestió Ambiental Servei de Fauna i Flora del Centre de Fauna de Torreferrussa, han baixat les caixes dels suports, les han netejat i s´ha fet un llit de sorra especial per facilitat l´hàbitat de l´au.

Aquesta actuació es suma a les iniciatives que la Companyia també desenvolupa a l´Alt Empordà per afavorir la reproducció del xoriguer petit amenaçat per la degradació del seu hàbitat. L´any passat, sense anar més lluny, es van instal·lar 30 caixes-niu a torres elèctriques de baixa tensió de Rabós i Garriguella, amb tècnics del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquestes ubicacions resulten idònies per protegir dels depredadors terrestres (fagines i genetes bàsicament) tant a les cries com als adults, una de les seves amenaces més importants.


A més, i com a gran novetat, es va adequar un centre de transformació en desús al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. Endesa va cedir aquella instal·lació al Parc, que va col·locar caixes niu al seu interior i va fer forats a les parets perquè el xoriguer hi pogués accedir. Totes aquestes actuacions suposen un impuls a la recuperació de l´espècie, fet que queda palès analitzant les dades del 2014, en què es van comptabilitzar 24 parelles de les 53 presents a l´Empordà nidificant als dispositius instal·lats per Endesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema