Sisme a l'Alt Empordà

El terratrèmol amb epicentre al Golf de Roses ha estat de 4,3 graus i ha tingut set rèpliques

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha rebut més de 300 correus electrònics de persones alertant del sisme

29.10.2015 | 12:01
Mapa de l´Institut Geogràfic Nacional

Un terratrèmol de 3,9 graus a l'escala de Richter s'ha sentit en diversos punts de Catalunya aquest dijous a la matinada, a les 1.37 hores, segons l'Institut Cartogràfic de Catalunya. L'epicentre ha estat al Golf de Roses, a cinc quilòmetres de profunditat, a prop de Cap de Norfeu i s'ha percebut als municipis de la demarcació de Girona i també algunes poblacions de les comarques de Barcelona. El telèfon d'emergències de Catalunya 112 ha rebut unes 200 trucades relacionades amb el sisme de ciutadans que havien notat els seus efectes. La majoria d'avisos s'han rebut de Girona (75), Barcelona (41) i Roses (10) però també de l'Hospitalet de Llobregat (8), Castelló d'Empúries (8), Llançà (5), Palafrugell (4), L'Escala (4), Sant Pere Pescador (4) o Torroella de Montgrí (4).

Uns minuts després del terratrèmol de dos quarts de dues de la matinada, hi ha hagut almenys dues rèpliques de menor intensitat: d'1,7 a Sant Pere Pescador, en un punt molt proper a l'epicentre del primer terratrèmol, i d'1,5 a l'Escala, segons l'Institut Geogràfic Nacional del Ministeri de Foment espanyol.

El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat ha mantingut contacte amb les policies locals de la zona i altres cossos d'emergències per descartar ferits i danys materials.

Les xarxes socials s'han fet ressò del sisme, que s'ha notat a tot el litoral.

Diverses rèpliques de menys de 2,5 graus

El subdirector General de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha assegurat que la magnitud del terratrèmol d'aquesta matinada ha estat important i que tot i que s'han registrat diverses rèpliques durant les hores posteriors han estat per sota dels 2,5 graus a l'escala de Richter. En aquest sentit, Delgado ha detallat que durant les hores posteriors al sisme s'han seguit des de l'Institut Cartogràfic de Catalunya per descartar que es registressin més terratrèmols importants.

"El terratrèmol ha estat molt percebut des de l'Empordà fins al Baix Llobregat i també s'ha notat en zones interiors com el Vallès o el Pla de l'Estany", ha explicat el subdirector de Protecció Civil en declaracions a l'ACN. Delgado ha assegurat que "no consten, en aquests moments, danys" del terratrèmol, tot i que ha destacat que han notat "cert nerviosisme" entre la ciutadania perquè "pel fet d'haver-se produït de matinada, s'ha notat amb molta nitidesa i molta intensitat".

Tot i que, en principi, no s'han registrat destrosses, molts veïns de la zona han sortit al carrer per l'ensurt que els ha provocat el moviment i per comprovar que els seus habitatges no havien patit danys estructurals. Una reacció que, segons el subdirector de Protecció Civil, no és la més adequada, ja que sortir al carrer just després de produir-se el sisme és perillós perquè poden caure elements de les façanes dels edificis. "Si a dins de casa cauen objectes, cal situar-nos sota una taula per evitar que aquests impactin directament amb nosaltres", ha recomanat Delgado. En cas de sortir fora de casa, el subdirector de Protecció Civil recomana allunyar-se de les façanes.

Durant aquest dijous Protecció Civil ha activat la prealerta del Sismicat i està monitoritzant i comprovant que el terratrèmol i les rèpliques no hagin causat danys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema