L'Ajuntament de Figueres ha convocat els veïns dels barris de l'entorn de l'actual presó per abordar les actuacions a dur a terme un cop el centre quedi alliberat i passi a mans de la ciutat, així com els futurs usos que ha de tenir. La previsió és que l'alcaldessa Marta Felip expliqui les diferents propostes que durant aquests anys s'han posat sobre la taula -entre les quals hi havia la seva reconversió per ubicar-hi l'escola Carme Guasch- i "escoltar les opinions". D'altra banda, avui es farà el trasllat dels 150 interns que hi ha en aquest equipament per portar-los al Puig de les Basses. Justícia i Mossos han activat un fort dispositiu que continuarà dilluns, quan s'hi traslladin els 90 que han de venir de Girona. A més, divendres es posarà en marxa un autobús llançadora que unirà el centre de Figueres amb el nou centre penitenciari.

"Com sabeu, el trasllat de la presó al nou centre penitenciari del Puig de les Basses obre portes a un nou projecte de ciutat en una infraestructura al centre mateix de Figueres. Des de fa uns anys, diverses propostes s'han posat sobre la taula per reconvertir aquest edifici construït fa més de cent anys, però abans de prendre una decisió hem previst fer un estudi que escolti totes les opinions", s'explica a les més de 3.000 missives enviades. Per això, els convoca a una trobada que es farà avui mateix a les vuit del vespre als locals de la Creu Roja.

La idea és abordar amb els veïns de la zona les possibilitats que té tot i que no es descarta fer més reunions a d'altres punts. Felip ja ha dit en diverses ocasions que vol que els tècnics entrin a l'edifici per evaluar si la conversió en escola seria més costós que fer-la de nou o si podria encabir d'altres usos. La ciutat, però, ha iniciat els tràmits amb Justícia perquè s'acabi recepcionant l'equipament i l'alcaldessa ha dit que no vol esperar per afrontar el debat sobre el seu futur. "Es tracta d'un projecte de ciutat que han de consensuar", han assegurat fonts municipals.

El primer trasllat, avui

La trobada es farà just el dia en què es traslladin els reclusos que hi ha a la presó i que continuarà dilluns amb els de Girona. El nou centre aglutinarà els interns de les dues ciutats, també alguns de Quatre Camins i, a partir d'ara, tots els que entrin a presó a la demarcació. Els combois que portaran els presos iniciaran la seva activitat durant el matí, tot i que les conduccions es podrien allargar tot el dia. El dispositiu es repetirà amb la resta de trasllats.

Un cop s'hi hagin traslladat, el nou centre es posarà en marxa en una primera fase. La previsió és que estigui a ple rendiment a principis de l'any vinent, quan hi hagi al voltant de 800 interns i uns 500 treballadors.

Escorcolls i comprovacions

Precisament ahir, segons va explicar el seu director Josep Font a l'ACN, es van fer les darreres comprovacions per veure el correcte funcionament de la seguretat perifèrica del centre, van obrir el recinte als Bombers i als diferents equips sanitaris perquè coneguessin de primera mà el sistema de circulació al nou espai. A més, es van revisar els protocols de funcionament intern i es van escorcollar i distribuir a les corresponents cel·les les pertinences dels interns i es va acabar de col·locar tot al seu lloc.

El transport públic

D'altra banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en funcionament aquest divendres un nou servei d'autobús llançadora que unirà el centre de Figueres amb el Puig de les Basses. Serà un servei d'autobús directe que sortirà de l'estació d'autobusos a un preu d'1,70 euros per trajecte i que funcionarà els divendres a la tarda i durant tots els caps de setmana. A partir d'avui i durant la resta de dies d'entre setmana, s'inclourà una nova parada al centre a la línia que ja existeix entre Figueres i la Jonquera.

El servei el gestionarà l'empresa David i Manel SL oferint deu expedicions els divendres (cinc per a cada sentit) i vint durant els dissabtes i els diumenges (deu per sentit). El recorregut es farà en aproximadament quinze minuts de durada. De dilluns a divendres, la parada a la presó des de la línia convencional es farà en vuit expedicions (quatre d'anada i quatre de tornada).

D'aquesta manera, asseguren, es garantirà la connectivitat al nou equipament no només amb Figueres sinó també amb la resta de poblacions properes del recorregut. Els horaris s'han coordinat amb el Departament de Justícia per ajustar-los als torns de feina dels treballadors que s'incorporaran a la nova presó.