Els alcaldes de les capitals catalanes han fet cas a les recomanacions de les entitats municipalistes FMC i ACM de rebaixar-se el sou entre un 5% i un 15% per fer front a les mesures d'austeritat. Aquests percentatges es tradueixen en reduccions que van des dels 2.400 euros anuals menys que cobrarà l'alcalde de Figueres, Santi Vila, que passarà a cobrar 21.600 euros, als 18.779 euros menys a l'any que percebrà l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que es quedarà amb 106.415 euros. Altres, com l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'ha rebaixat un 10% i ara percebrà 64.296 euros, mentre que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que cobra 80.845 euros, ja s'ha congelat dues vegades el sou.

El govern espanyol va publicar el passat 24 de maig al BOE que prohibia l'endeutament a partir de l'1 de juny. No obstant això, es va veure obligat a rectificar després de les queixes del món local i que els ajuntaments haguessin de convocar plens extraordinaris per aprovar corre-cuita crèdits bancaris per garantir que els projectes previstos en els 18 mesos següents es podrien dur a terme. D'altra banda, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) van recomanar que els alcaldes i regidors es rebaixessin el sou entre 5% i un 15% per 'donar exemple'.

Una petició unànime

Hi ha una petició pràcticament unànime al govern espanyol entre tots els alcaldes consultats per l'ACN, independentment del color polític: que no es tracti tots els ajuntaments per igual. I és que són molts edils els qui consideren que ja fa mesos i inclús dos o tres anys que s'estan esforçant en mantenir polítiques austeres als seus ajuntaments. Per exemple, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, és un dels qui s'ha mostrat més crítics en públic sobre aquesta generalització recordant que no 'tothom és igual', ja que considera que el de la capital catalana és dels ajuntaments 'més solvents'.

L'alcaldessa de Girona i vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Anna Pagans, també demana que no es tracti tothom per igual perquè hi ha ajuntaments que fa mesos que contenen la despesa, opinió que comparteixen els batlles de Tarragona i Terrassa, Josep Fèlix Ballesteros, i Pere Navarro. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, recorda que ja fa dos anys que els salaris estan congelats i altres, com el de Figueres, Santi Vila, destaca que ja aplicarà el seu tercer pla d'austeritat.

Hereu s'abaixarà un 15% el sou i cobrarà 18.799 menys a l'any

L'Ajuntament de Barcelona acaba d'anunciar el seu 'pla d'ajust' que, tot i que encara ha de passar pel Ple, reuneix les principals mesures d'austeritat pel consistori de la capital catalana. El document recull una baixada del 15% en el sou dels polítics, que fins ara estava en 125.194 euros anuals per l'alcalde Jordi Hereu. Així doncs, Hereu percebrà 18.779 euros a l'any menys. D'altra banda, el pressupost -aprovat pel 2010- ascendia a 2.400 milions d'euros i l'endeutament a 31 de desembre de 2009 era de 750 milions.

Ara, però, el govern està negociant poder elevar en 2010 l'endeutament fins els 1.200 milions per tal de poder seguir invertint en 2011 quan el decret de Zapatero impedeixi emetre deute, segons han explicat des de l'Ajuntament en els darrers dies. L'alcalde ha inclòs entre les reformes la supressió de dues regidories i alguna petita reordenació que concentra serveis administratius, així com també mesures simbòliques com un ús més rotatiu i major explotació de cada cotxe oficial per evitar que estiguin infrautilitzats.

A l'Àmbit Metropolità, entre els qui han fet els deures i quines mesures prendre

L'Ajuntament de Terrassa accepta amb recel el decret sobre la retallada de salaris i inversions aprovada recentment pel govern espanyol. Calculen que en els últims dos anys s'han estalviat uns 10 milions d'euros retallant partides que no eren imprescindibles i aprimant l'administració. En aquest sentit, l'Ajuntament ha prescindit dels instituts municipals de Serveis Municipals i del de Cultura i Esports per integrar les seves funcions a l'estructura pròpia de l'Ajuntament.

A l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), en canvi, l'alcaldessa Núria Marin (PSC), que té un sou anual de 91.000 euros, s'ha mostrat favorable a la retallada i descarta fer canvis significatius com els que es plantegen a Terrassa. Segons Marin, a menys d'un any de l'acabament del mandat 'alterar l'organització municipal aportaria més desavantatges que estalvis'. Altres capitals de comarca com Granollers o Mataró i ciutats importants de l'àrea metropolitana com Martorell (Baix Llobregat) o Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) encara no han decidit quines mesures prendran després que el govern espanyol hagués aprovat el decret de la retallada. Els alcaldes de la majoria d'aquests consistoris han evitat fer qualsevol declaració al respecte.

Actualment, a l'àrea metropolitana de Barcelona el salari de molts d'aquests alcaldes de pes no representa cap cost a les arques municipals, ja que cobren pel seu càrrec en altres administracions superiors. És el cas dels socialistes Josep Mayoral (Granollers), Joan Antoni Baron (Mataró), Manuel Bustos (Sabadell), Josep Monràs (Mollet del Vallès) o el convergent Lluís Recoder (Sant Cugat del Vallès).

D'altres no cobren d'enlloc, com el de Martorell, Salvador Esteve (CiU), que està jubilat i va suprimir el seu sou –cobra dietes per assistència a plens. A l'altre extrem hi ha l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que tot i no comptar amb cap suplement en el seu sou té una nòmica fixa de 105.000 euros anuals.

Retallada del 8% i 10% dels alcaldes de Girona i Figueres

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), entén que el decret és 'una mesura d'urgència per a un moment concret' i que els ajuntaments han de ser 'responsables' i abaixar els sous o complements tant de funcionaris com de càrrecs electes. Tot i així, reconeix que seran responsables i que abaixaran els sous des del 8% que afecta l'alcaldessa (el sou més alt) fins als 0,25% dels auxiliars. Així, l'alcaldessa passarà de cobrar 63.571 euros a 58.485,32 euros després de la reducció del 8%, per tant, 5.086 euros menys. La capital gironina, que al maig del 2010 tenia 97.742 habitants, compta amb un pressupost de 98 MEUR.

Pel que fa l'Ajuntament de Figueres (CiU), ja va aplicar una reducció del 10% als salaris de l'alcalde, tinent d'alcalde i regidors, i un 5% als càrrecs de confiança. Així, l'alcalde de la capital altempordanesa, Santi Vila, passa de percebre 24.000 euros bruts anuals a 21.600 euros, és a dir, 2.400 euros menys. Amb un pressupost de 56 MEUR i 46.000 habitants, aquesta rebaixa permetrà un estalvi d'1MEUR al consistori figuerenc. Això comportarà, en alguns casos, reajustos a la baixa però també a l'alça per qui cobra menys, segons l'alcalde. 'En cap cas, la rebaixa serà inferior a la que el govern pretén', ha avançat. Vila ha criticat que el govern espanyol no hagi tingut en compte l'opinió dels ajuntaments abans d'aprovar el decret. 'Fa temps que el govern espanyol fa les coses malament', s'ha queixat l'alcalde.

En el cas de Lloret de Mar, només cinc dels 21 regidors perceben un sou. L'alcalde, Xavier Crespo (CiU), no ha facilitat la seva retribució però igual que la resta de membres del consistori cobra indemnitzacions, que mantenen congelades des de fa dos anys. En total, es preveu que Lloret de Mar –que té 40.417 habitants i un pressupost de 76,4 MEUR- estalviï 300.000 euros. L'alcalde ha explicat que Lloret ja ha fet 'un esforç' de contenció perquè només té cinc regidors amb dedicació exclusiva o parcial. A part, ha remarcat que els regidors acumulen diverses àrees i que no s'han nomenat càrrecs de confiança.

Els ajuntaments de Ponent i Alt Pirineu recorden que ja fa temps que estalvien

A Lleida, amb 173.092 habitants i un consistori de 27 regidors, compta amb un pressupost de 226,4 MEUR, incloent-hi la incorporació de Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) i dels diferents organismes autònoms. L'endeutament és de 130,5 MEUR. El seu alcalde, Àngel Ros, cobra 80.845 euros a l'any. Fa dos anys, es va congelar el sou i ara estudia com aplicar una nova rebaixa, que dependrà de les diferents categories. En total, ha suposat un estalvi de 500.000 euros l'any, tot i que es preveu arribar a l'estalvi de gairebé 2 MEUR. Ros ha declarat estar en desacord amb la mesura d'eliminar el finançament de les inversions municipals a través del crèdit bancari.

A la Seu d'Urgell, que compta amb 13.213 habitants i un pressupost de 15,4 MEUR, els sous dels càrrecs públics s'han rebaixat un 5% arrel d'un pacte d'austeritat entre tots els grups municipals. L'alcalde Albert Batalla (CiU), que també és diputat al Parlament, no rep cap tipus de retribució municipal. El primer tinent d'alcalde, no rep nòmina fixa, però si compensacions de 427,50 euros. L'objectiu de Batalla és reduir les despeses 1 MEUR en tres anys a base, també, de reorganitzar el personal, reduir despesa corrent i un replantejament de convenis.

L'Ajuntament de Tremp no paga sous a cap càrrec polític, però destina 3.700 euros al mes en indemnitzacions a 13 regidors, que oscil·len entre els 188 i els 492 euros depenent de les hores invertides. El fet que el seu alcalde, Víctor Orrit (PSC), cobri com a delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran i un dels regidors, Bonifaci Colomina, sigui diputat, ha permès reduir considerablement la despesa en aquest capítol. Com a màxim, Orrit percep aquests 492 euros en concepte d'indemnització, el que suposa 5.904 euros l'any. Actualment, Tremp té 6.270 habitants i el pressupost més alt de la seva història: 14 milions d'euros.

Per últim, a Mollerussa, l'alcaldessa, Teresa Ginestà (PSC), assegura que l'ajuntament ja fa tres anys que pren mesures de contenció econòmica perquè 'vam assumir un ajuntament molt endeutat'. En aquest sentit, diu que després de passar dos plans de sanejament no en descarten un tercer davant l'agreujament de la situació econòmica. Ginestà, que cobra 45.600 euros a l'any, assegura que porten des de principis de la legislatura amb una congelació total dels seus sous. Mollerussa té un pressupost de 16,6 MEUR i un endeutament de 12 milions d'euros.

Estalvi de 3 MEUR en 2 anys a Tarragona

A Tarragona, l'alcalde socialista, Josep Fèlix Ballesteros, ja ha fet pública que la retallada del seu sou i de tots els regidors serà d'entre un 5% i un 10%, ajustant-se als criteris de les entitats municipalistes. A l'alcalde se li aplicarà el màxim, el 10%, sobre un salari de 71.000 euros -és a dir, veurà rebaixada la seva retribució en 7.000 euros. Ballesteros ha remarcat que la rebaixa es fa 'independentment' del decret llei i que serà 'simbòlica' perquè no resoldrà les finances de l'Ajuntament. Segons ha pogut saber l'ACN, l'estalvi previst és d'un milió d'euros per enguany, i dos milions més al 2011, és a dir, un total de tres milions d'estalvi en dos anys. La capital tarragonina compta amb 143.000 habitants i un pressupost de 173 MEUR.

En termes molt similars s'ha pronunciat també l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. A partir d'aquest mes de juny, el sou de l'alcalde i els regidors es redueix un 10%, fet que suposarà un estalvi anual de 48.106 euros. D'aquesta manera, Bel passarà de cobrar 66.427 euros a 59.785 euros, és a dir, 6.642 euros menys. 'Amb aquesta retallada els càrrecs electes tindrem sous inferiors als de l'anterior mandat municipal', ha detallat l'alcalde de Tortosa, ciutat que té 36.379 habitants i un pressupost 77,6 MEUR i un endeutament de 43,5 MEUR. Tot i que els càlculs definitius no estan fets, l'alcalde preveu que en total l'estalvi sigui entorn els 500.000 euros després d'aplicar totes les mesures.

Els ajuntaments en xifres

BARCELONA

Sou de l'alcalde: 125.194 euros – 106.415 (-15%). Reducció: 18.779 euros/any

Sou dels regidors al govern: 34.300 – 29.155 (-15%). Reducció: 5.145 euros/any

Número de càrrecs de confiança: -

Grup de govern: PSC-ICV

Pressupost municipal: 2.400 milions d'euros

Població: 1,6 milions de persones

Endeutament: 1.200 MEUR

TERRASSA

Sou de l'alcalde: 105.000 euros

Sou dels regidors al govern: Regidors Govern amb dedicació plena: 57.000 euros/any // Regidors Govern dedicació parcial: 31.500 euros/any

Número de càrrecs de confiança: -

Grup de govern:: PSC, ICV-EUiA, ERC

Pressupost municipal: 253,7 MEUR

Població: 210.941 habitants

Endeutament: 95,4 MEUR

GIRONA

Sou de l'alcalde: 63.571 euros - 58.485,32 euros (- 8%). Reducció: 5.086 euros/any

Sou dels regidors al govern: 30.360,12 euros- 28.538,52 euros (-6%). Reducció: 1.821,6 euros/any

Número de càrrecs de confiança: 0

Grup de govern:: PSC, ERC, ICV

Pressupost municipal: 98 MEUR

Població: 97.472 habitants

Endeutament: 55,231 MEUR

FIGUERES

Sou de l'alcalde: 24.000 euros bruts - 21.600 euros /bruts anuals (-10%). Reducció: 2.400 euros/any

Sou dels regidors al govern: 39.972 euros - 35.964 euros(dedicació exclusiva) (-10%). Reducció: 4.008 euros // 26.400 euros - 23.760 euros (-10%). Reducció: 2.640 euros/any.

Número de càrrecs de confiança: 8

Grup de govern: Coalició CiU-ERC

Pressupost municipal: 56 MEUR

Població: 45.000

Endeutament: 46,842 MEUR

LLORET:

Sou de l'alcalde: Indemnitzacions. Informació no facilitada

Sou dels regidors al govern: Indemnitzacions. Informació no facilitada

Número de càrrecs de confiança: 0

Grup de govern: CiU - PP

Pressupost municipal: 76.,4 MEUR

Població: 40. 417 habitants

Endeutament: 32,344 MEUR

LLEIDA:

Sou de l'alcalde: 5.774,66 euros al mes bruts (80.845, 24 euros a l'any)

Sou dels regidors al govern: 52.948 euros (amb dedicació exclusiva) i 25.004 euros/any (amb dedicació parcial)

Número de càrrecs de confiança: 14

Grup de govern: PSC

Pressupost municipal: 176.574.914,33

Població: 173.092 habitants

Endeutament: 130 milions d'euros

TREMP:

Sou de l'alcalde: Indemnització màxima de 492 euros al mes (5.904 euros a l'any).

Sou dels regidors al govern: Indemnitzacions de 188 a 492 euros

Número de càrrecs de confiança: 0

Grup de govern: PSC

Pressupost municipal: 14 MEUR

Població: 6.270 habitants.

Endeutament: 3,5 MEUR

LA SEU D'URGELL:

Sou de l'alcalde: 0 euros.

Sou dels regidors al govern: 2.622,86 - 2.491,72 euros (-5%). Reducció: 131 euros/mes

Número de càrrecs de confiança: 1

Grup de govern: CiU- ERC

Pressupost municipal: 15,4 MEUR

Població: 13.213 habitants

Endeutament: 14,4 MEUR

MOLLERUSSA:

Sou de l'alcalde: 45.600 euros

Sou dels regidors al govern: Entre 7.200 euros i 7.800 euros/any

Número de càrrecs de confiança: 0

Grup de govern: PSC (minoria)

Pressupost municipal: 16,6 MEUR

Població: 14.319 habitants

Endeutament: 12 MEUR

TARRAGONA:

Sou de l'alcalde: 71.440 euros - 64.296 euros (-10%). Reducció: 7.144 euros/any

Sou dels regidors al govern: Dedicació exclusiva: 45.000 euros - 40.500 euros (-10%). Reducció: 4.500 euros/any // dedicació parcial: 40.300 euros - 36.270 euros. Reducció: 4.230 euros/any

Número de càrrecs de confiança: -

Grup de govern: PSC - ERC

Pressupost municipal: 173 MEUR

Població: 143.000 habitants

Endeutament: 167 MEUR

TORTOSA:

Sou de l'alcalde: 66.427 euros – 59.785 euros (-10%). Reducció: 6.642 euros/any

Sou dels regidors al govern: 16.630 euros – 14.967 euros (-10%). Reducció: 1.663 euros/any

Número de càrrecs de confiança: -

Grup de govern: CiU + ERC

Pressupost municipal: 77,6 MEUR

Població: 36.379

Endeutament: 43,5 MEUR