El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va exigir ahir al Govern espanyol que torni a Catalunya els interessos que els catalans han pagat per rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i els seus diners invertits per rescatar la banca i les radials de Madrid i per sufragar la «guerra bruta».

En una sèrie de sis missatges a Twitter, Puigdemont va replicar així a l'anunci del govern estatal, que divendres passat va acordar augmentar el control sobre les despeses de la Generalitat per evitar que el govern català destini «ni un sol euro» a convocar el referèndum que pretenen celebrar els independentistes l'1 d'octubre, i que, en cas contrari, suposaria una suspensió dels lliuraments del FLA.

En els missatges, Puigdemont va demanar al portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, que l'executiu torni els interessos abonats pel FLA als catalans, així com els diners invertits en sufragar la «guerra bruta» i pagar «informes falsos», per rescatar la banca i les autopistes radials de Madrid o per indemnitzar als promotors de la plataforma Castor.

A les piulades, Puigdemont va adjuntar un retall de premsa on es detallava una frase textual pronunciada el divendres passat per Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern: «Ni un euro públic dels catalans sufragarà la consulta il·legal. És una mesura preventiva».

«Els euros públics dels catalans que han servit per sufragar la guerra bruta i han pagat informes falsos, ens els pot tornar, ministre?», indicava Puigdemont en el primer dels seus tuits de resposta a l'anunci del Govern.

El president català també va reclamar que es tornin a Catalunya els diners corresponents als interessos del FLA: «Els interessos que hem pagat perquè ens prestin els nostres propis diners, que recapten generosament, ens els pot tornar, ministre?».

Repetint la mateixa estructura en els seus sis missatges aTwitter, Puigdemont també va demanar que es retorni a tots els catalans els seus diners destinats a «rescatar les autopistes radials de Madrid», per «rescatar la banca» (60.000 milions) i per «indemnitzar Castor».

El president de la Generalitat també va demanar que el Govern torni a Catalunya els diners que no s'han invertit en aquesta comunitat, «malgrat estar pressupostats», així com el dels interessos dels diners cedits pel Govern.

Per la seva banda, el conseller de Presidència, Jordi Turull, va assegurar en una entrevista a RAC1 que la Generalitat organitzarà el referèndum unilateral de l'1-O i va advertir al Govern que si es col·lapsa econòmicament i financerament Catalunya, «Espanya s'enfonsa».

El conseller va afirmar que, malgrat l'anunci del Govern de controlar les despeses de la Generalitat perquè no es destini ni un euro al referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, l'executiu no podrà «tallar el FLA».

«Si col·lapsen econòmica i financerament Catalunya, Espanya s'enfonsa. Així de clar», va assegurar Turull, que va considerar «lamentable» que el Govern hagi optat per la via judicial i econòmica per intentar evitar el referèndum, deixant de banda la via política.

Un avís per 6.150 euros

Segons el conseller, la Generalitat va rebre un avís d'Hisenda en el qual s'advertia sobre una despesa extra de 6.150 euros en la partida de processos electorals. Per aquest motiu, Turull va denunciar que el Govern estigués més preocupat per una partida de poc més de sis mil euros que pels 60.000 milions que es van destinar a rescatar la banca.

Tot i això, el conseller va reconèixer que el marge de maniobra de l'autogovern de Catalunya és actualment molt reduït, però va garantir que l'exerciran i que la Generalitat farà el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, «tal com s'ha compromès».

«La llei de contractació pública ofereix moltes possibilitats», va destacar Turull, que va afegir que el Govern central ha optat pel «discurs de la por» per intentar aturar el referèndum unilateral perquè «veuen que no el podran parar», si bé el que estan fent és «donant pals de cec».

«El que haurien de fer és deixar que els treballadors públics treballin per als ciutadans i no al servei de fer paperassa o d'estar tot el dia declarant preventivament en la Guàrdia Civil», va afegir.

Tot i això, Turull no va voler donar detalls sobre com comprarà urnes la Generalitat ni sobre com es duran a terme els preparatius per a la votació ni la campanya institucional. «No ho puc explicar, perquè al cap de mitja hora tinc l'helicòpter de la Guàrdia Civil amb el fiscal per intentar trobar no sé què», va assenyalar. «L'Estat juga a fer coses que són autèntiques barbaritats. No siguem ingenus. No ensenyem totes la cartes», va afegir.

En l'entrevista, Turull va explicar que s'ha arribat a un moment «bastant ridícul» en el qual un departament de la Generalitat pot comprar un paquet de folis per a una fotocopiadora i des del Govern diran: «Folis! Atenció! Igual serveixen per fer el recompte de vots que es fa al costat de les taules. Per tant, querella». «Ho estan portant a un nivell tan absurd que ells mateixos quedaran col·lapsats», va considerar.