Els dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) van reclamar ahir al Govern que posi data i pregunta per al referèndum. El president de l'ANC, Jordi Sánchez, no concreta el termini màxim, però espera que es faci «de manera ràpida». Sánchez va assenyalar ahir que la resposta «unànime» de les tres entitats arriba «després d'haver constatat per 18a vegada la negativa del govern espanyol a apostar pel diàleg».

Tant ANC com Òmnium i AMI no tanquen la porta a un referèndum pactat, «però si des de Madrid decideixen mantenir la negativa i es neguen a escoltar el clam ciutadà, ja no té sentit esperar més». Sánchez també va assenyalar que les entitats seran «al costat» de les administracions, però qui ha de liderar el procés és el Govern.

En una referència clara als comuns, les entitats van reclamar als partits compromesos amb el dret a decidir que se sumin «clarament» a la defensa del referèndum.

La trobada d'ahir va ser poc habitual i, per primera vegada, unes 150 persones de les tres entitats sobiranistes es van reunir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per establir una estratègia conjunta després del «no» de Rajoy a la petició del president Carles Puigdemont d'un referèndum pactat.

«Arribar fins al final»

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, va destacar que «les entitats assumim el compromís d'arribar fins al final i liderar la resposta cívica» i es va mostrar confiat que la societat civil «no defallirà i sortirà al carrer tantes vegades com faci falta».

Segons va augurar, «tot plegat va començar a les urnes i acabarà a les urnes, si cal amb una manifestació sense precedents».

Per la seva banda, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, va assenyalar que amb el «no» de Rajoy a la petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre un referèndum acordat, això implica que l'escenari «ha canviat», i d'aquí l'exigència al Govern per fixar la data i la pregunta «d'una manera unànime».

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va destacar que els demòcrates s'han guanyat «el dret» al referèndum.