n El servei d'Urgències de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha quedat totalment col·lapsat durant aquests dies de pont i ahir a primera hora de la tarda hi havia acumulats 87 malalts esperant habitació, molts d'ells en lliteres estacionades als passadissos, la qual cosa va obligar el centre a derivar alguns pacients a l'hospital Sant Rafael i al Pere Virgili.

Segons van confirmar fonts del mateix hospital, els malalts havien estat atesos pel servei d'Urgències però s'havien d'esperar als passadissos de la planta perquè encara no podien ser ingressats en habitacions per falta de llits. La Coordinadora d'Entitats del Servei d'Atenció Primària (CE SAP) Muntanya va denunciar que durant aquests dies de pont van arribar a ser més de 90 els pacients que van haver d'esperar llit a les urgències de la Vall d'Hebron, un dels hospitals de referència a Catalunya. Així mateix, la coordinadora va denunciar que aquests dies de pont «no hi ha hagut planificació i urgències ha estat en total col·lapse».

«Qui ha de posar solució?» es va preguntar la coordinadora d'entitats, que va assegurar que aquesta saturació és habitual, malgrat que encara no ha començat l'epidèmia de grip, fet que pot agreujar encara més la situació. Un portaveu de l'hospital Vall d'Hebron va reconèixer que «ha estat un pont difícil, hi ha hagut un pic de pacients i s'està treballant» per resoldre la situació.

«Les 87 persones que estan esperant habitació han estat ateses correctament», va insistir el portaveu de l'hospital, que va explicar que la saturació afecta les urgències de l'hospital general, per la qual cosa alguns pacients es van derivar també a urgències de l'hospital de Traumatologia. «Ha estat una setmana complicada, però no s'ha tancat cap llit ni tampoc ha treballat menys personal», va assegurar el portaveu.

La notícia del col·lapse al servei d'urgències va córrer ràpidament per les xarxes socials i pels diaris digitals i al cap d'un parell d'hores l'hospital de la Vall d'Hebron anunciava que havia aconseguit reduir el nombre de pacients que estaven esperant a 76.

Malgrat que algunes fonts van anunciar que el servei d'Urgències de la Vall d'Hebron no era l'únic que es trobava col·lapsat i van apuntar que també ho estava el de l'hospital del Mar de Barcelona, un portaveu d'aquest va afanyar-se a desmentir la informació. Malgrat negar-ho, el portaveu va reconèixer que durant la tarda d'ahir diumenge hi havia hagut fins a vuit pacients pendents d'ingressar en habitacions.