La mesa del congrés fundacional de la nova CDC ha decidit ajornar l'elecció del nom per falta de consens sobre les dues opcions plantejades, Més Catalunya i Catalans Convergents. Una vintena d'intervencions a porta tancada han rebutjat les propostes que ha fet la direcció i s'han queixat també del poc temps que s'ha deixat per prendre una decisió al respecte. Això ha obligat la mesa a fer un recés per decidir què fer i finalment s'ha optat per crear una comissió, que es constituirà aquest dissabte i que debatrà les propostes que es facin i que establirà el termini per a la votació final. A la comissió podrà participar tothom qui vulgui.

Els congressistes convergents s'han rebel·lat aquest divendres i han forçat la mesa del conclave a ajornar l'elecció del nom per manca de consens sobre les dues propostes plantejades, que s'han filtrat un parell d'hores abans de ser presentades. El responsable de Comunicació, Jordi Cuminal, ha començat la presentació de les dues opcions demanant disculpes per aquest fet, però això no ha evitat que en el torn d'intervencions s'hagi posat de manifest el descontent per la gestió que ha fet la direcció sobre aquesta qüestió tan clau.

Més d'una vintena d'intervencions han criticat els dos noms plantejats, però també que s'hagi esperat fins aquest mateix divendres per anunciar-los, tot just abans de procedir a la votació. Aquest torn d'intervencions s'ha tancat a la premsa, tot i que inicialment estava previst que fos en obert. De fet, quan s'han filtrat els dos noms, diversos pesos pesants ja han mostrat la seva disconformitat amb les propostes.

En roda de premsa, la presidenta de la mesa del congrés, Mayte Rivero, ha explicat que la direcció va fer aquestes dues propostes pensant que es facilitaria la feina, però ha constatat que "no han agradat a la majoria" i que la gent "no estava còmoda". "Si estem per fundar un nou partit justament és per poder parlar de tot", ha conclòs Rivero, que ha explicat que es constituirà una tercera comissió dissabte (al marge de la ideològica i la organitzativa) on tothom podrà dir la seva. Es posaran sobre la taula els dos noms inicials però també els que van aparèixer en el Torn Obert i els que es puguin afegir ara.

Es debatran, per tant, tots els noms, i s'aniran votant i eliminant els que tinguin menys suport fins a tenir uns quants finalistes, que es votaran en el plenari. La mateixa comissió decidirà quants seran i quin és el moment de votar-los, si aquest cap de setmana o fins i tot el 23 de juliol, quan s'escullen els càrrecs del nou partit.

En preguntar-li si la direcció assumeix alguna culpa per la situació, Rivero ha dit que "no hi ha autocrítica, sinó que hi ha rectificació". "La mesa hem cregut que aquests dos noms no donaven resposta al que vol la gent", ha conclòs.

Ara bé, hi ha un cert mal ambient en les files convergents ja des de dimecres, quan el president de CDC, Artur Mas, va anunciar que proposaria un "tàndem presidencial" i que optaria al càrrec de president del nou partit, pensant en Neus Munté com a vicepresidenta. Això, sumat a la voluntat de Jordi Turull d'optar al màxim càrrec executiu, va provocar malestar en diferents sectors, tant en els més renovadors com en aquells que s'havien apartat precisament per afavorir que hi hagués cares noves.