Renfe va recuperar ahir les "freqüències habituals" de pas dels trens després de dies marcats per la vaga de maquinistes i pels retards. Segons la companyia ferroviària, ahir al matí hi havia "normalitat" a totes les línies. No obstant això, els trens regionals i del corredor mediterrani que circulen per l'R16 encara acumulaven retards d'almenys 30 minuts per l'avaria en els sistemes d'electrificació i gestió de trànsit ferroviari de Montroig del Camp. Una incidència que també va afectar els combois de l'RT2, que finalitzen el recorregut a Salou i els viatgers han de completar el trajecte fins a l'Hospitalet de l'Infant amb un servei alternatiu per carretera.

Els problemes a la xarxa ferroviària van motivar que el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, anunciés que el Govern presentarà un recurs contenciós administratiu contra Adif a l'Audiència Nacional pels problemes en el servei de Rodalies de Renfe a Catalunya. El Departament, que prèviament ja havia anunciat la presentació d'un requeriment previ a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) pel mal estat de la infraestructura ferroviària de Rodalies a Catalunya, feia així un pas més i avançava que acudirà als tribunals. Rull culpa Adif de "gran part de les incidències i retards" dels trens de rodalia, i ha explicat: "Hem decidit anar per la via directa, els tribunals, i defensar les competències de la Generalitat", que vol prestar un servei adequat als usuaris, afegeix. No obstant això, la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, defensava dimarts passat que el Govern "ha complert amb Catalunya" en inversions en infraestructures.

De la seva banda, els alcaldes de Móra d'Ebre, Joan Piñol, de Falset, Jaume Domènech, i de Gandesa, Carles Luz, han denunciat la situació de la línia de Rodalies R15 que transcorre per municipis de les tres comarques. Piñol ha assenyalat que hi ha trams on els trens no poden circular a més de 30 quilòmetres per hora i que costa més temps arribar de Móra la Nova a Reus aquest 2016 que el 1900.

En aquest contex, Renfe informava ahir que reforçarà aquest estiu la xarxa de Rodalies de Catalunya amb un increment dels serveis a les línies RG1 i R1 amb la finalitat d'atendre l'augment de la demanda als municipis de la costa catalana durant aquests mesos. En un comunicat, l'operador ferroviari assenyalava que ampliarà amb sis noves freqüències, tres per sentit, la connexió entre Portbou (Alt Empordà) i Mataró (Maresme) durant els caps de setmana i festius fins a l'11 de setembre, cosa que millorarà la connexió entre la costa del Maresme i les comarques gironines.