El "cas Palau" podria retardar encara més el judici després que un advocat defensor hagi demanat que passi de procediment abreujat a sumari, un formalisme que el jutge haurà de resoldre i que podria fer que el judici no se celebrés ni l'any 2017, com alguns preveien. La instrucció del cas ja s'havia tancat i estava pendent d'alguns petits passos més perquè l'Audiència de Barcelona en fixés la data. El problema és la petició de pena contra Fèlix Millet per part de l'acusació popular, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), ja que un dels delictes, el de malversació de fons públics, supera els nou anys de presó, en concret deu anys i vuit mesos, cosa que obligaria a convertir el procediment en un sumari.

Segons va informar ahir el diari El País i van confirmat fonts jurídiques, l'advocat de l'exassessor legal del Palau, Santiago Llopart, un dels 16 acusats, va alertar d'aquesta contradicció i va comunicar-ho al jutjat instructor, perquè podria suposar indefensió a les parts. Ara el magistrat podria dictar una nova interlocutòria de finalització de la instrucció, mentre que la FAVB podria rebaixar la petició de pena contra Millet per malversació, o arriscar-se a arribar a judici i que les defenses impugnin tot el procés.

L'escrit de l'acusació

L'origen d'aquesta nova paralització es troba en l'escrit d'acusació de la FAVB. Els veïns demanen 37 anys de presó per a Millet i 25 per a qui va ser el seu home de confiança al Palau, Jordi Montull. En el cas de Millet, la pena sol·licitada per a un dels delictes (malversació) és de deu anys i vuit mesos. La llei processal assenyala que els delictes castigats amb penes superiors a nou anys han de jutjar-se pel procediment del sumari.

El "cas Palau", no obstant això, s'ha tramitat pel procediment abreujat. El formalisme processal provoca, en qualsevol cas, un nou retard, al qual s'afegeix una nova circumstància: les empreses utilitzades per pagar comissions a CDC van entrar en concurs de creditors i se'ls ha de designar un advocat d'ofici perquè presentin els seus escrits de defensa, ja que figuren com a responsables civils en la causa. "Si en algun moment pensàvem que se celebraria el judici el 2017, ara no serà possible", expliquen fonts citades per El País. El "cas Palau" va esclatar el juliol del 2009, quan els Mossos van registrar la seu modernista de la institució. El 2013, quatre anys més tard, la investigació ja havia conclòs: segons el jutge i el fiscal, Millet i Montull es van apropiar de 30 milions d'euros, mentre que Convergència en va rebre 6,6 milions en comissions de la constructora Ferrovial, a canvi de l'adjudicació d'obra pública a l'últim govern de Jordi Pujol. La FAVB, no obstant això, va demanar llavors que s'imputés nou empresaris que havien cobrat del Palau tot i treballar per Millet. Aquesta petició, juntament amb els recursos de les defenses i la tardança de l'Audiència a resoldre'ls, van retardar la interlocutòria d'obertura de judici fins al març passat. Recentment, el Tribunal Suprem va anul·lar la condemna a un any de presó que l'Audiència va imposar a Fèlix Millet i Jordi Montull per tràfic d'influències i va confirmar les absolucions per a l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona.