El jutge i cap de llista d'ERC al Senat, Santiago Vidal, va presentar ahir algunes de les claus de la futura Constitució catalana que els republicans confien en poder aprovar en la futura legislatura constituent.

En un acte a la sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona, Vidal va proposar una Constitució on tots els ciutadans siguin iguals davant la llei, «sense aforats ni indults», i on els polítics i alts càrrecs tinguin limitats els mandats a 10 o 15 anys.

Totes aquestes qüestions s'hauran de dirimir en una convenció constitucional a la islandesa, en la qual, segons Vidal, hauran de participar polítics i representants de la societat civil. Les eleccions constituents d'aquí a 18 mesos, després de la proclamació de la independència, serviran perquè el Parlament debati i aprovi el document definitivament.

La ciutadania l'haurà de ratificar posteriorment en referèndum. El jutge, suspès pel Consell General del Poder Judicial per la seva militància política, va defensar que ERC és un dels pocs partits «nets» de corrupció: «Només han condemnat dues persones d'ERC, un regidor quan ja no era regidor per abusos sexuals i un conseller quan ja no era conseller per contraban de tabac. I tots dos van ser expulsats immediatament. ERC no vol pomes podries al seu cistell». En canvi, va recordar que «el PP té 291 processats, el PSOE en té 68 i Unió 11» mentre no va enumerar els processats de CDC.

La transparència, la lluita contra la corrupció i la no intromissió dels polítics en la tasca judicial seran tres característiques de la futura República Catalana, en opinió del jutge Vidal. Sense aforaments ni indults, dues figures «preconstitucionals i gairebé prehistòriques», es podrà garantir «la igualtat efectiva de tots els ciutadans davant la llei».

Limitació de mandats

La limitació de mandats també és una de les qüestions que Vidal veu fonamental pera portar més confiança en les institucions. Ell proposa augmentar les legislatures de 4 a 5 anys i limitar a «dos o tres» el nombre màxim de legislatures en què un polític podrà exercir el seu càrrec, és a dir «10 o 15 anys».