El cap de llista de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals, Francesc Homs, va explicar ahir que pensa acudir a Madrid amb ànim de «dialogar, negociar i pactar», després de constatar que l'independentisme no té força «suficient» per «imposar unilateralment» les seves posicions.

En declaracions a la Cadena Ser, Homs es va mostrar convençut que a partir de les eleccions del 20 de desembre a Espanya «s'obrirà un període diferent», en el qual hi haurà «més diàleg, més negociació i més pacte».

Segons Homs, les eleccions del 27 de setembre han demostrat que «a Catalunya l'independentisme té una força molt important però no suficient per imposar unilateralment les seves posicions, ni tan feble com per prescindir d'ell sense ni tan sols parlar».

Amb prop d'un 48% de vots per a les dues candidatures independentistes que es presentaven en els comicis del 27S, Junts pel Sí i la CUP, Homs percep «força per iniciar el procés» cap a la independència, «però no per a finalitzar-ho».

Sobre les negociacions amb la CUP per fer possible la investidura del nou president de la Generalitat, va advertir que «si 10 diputats pretenen imposar el seu programa» als 62 de Junts pel Sí, les converses «no tenen recorregut», però «si hi ha voluntat d'acord es veurà en els pròxims dies».

Paral·lelament, Francesc Homs va retreure ahir al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que parli de «deslleialtats» quan és el Govern central qui «fa negoci» a costa de Catalunya, a través del Fons de Liquiditat Autonòmic -FLA?-.

Crítica a Montoro pel FLA

Homs va carregar contra l'Executiu central en roda de premsa a Barcelona, després de reunir-se aquest migdia amb el president de l'Associació Catalana de Municipis -ACM-, Miquel Buch, per abordar la polèmica sobre la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local -LRSAL-. Montoro va afirmar ahir que ni el Govern d'Espanya ni cap autonòmic o municipal pot dedicar un sol euro a «activitats il·legals», i va dir que és l'Estat el que està garantint el finançament dels serveis públics dels catalans.

«És realment sorprenent, perquè de fet estan fent negoci», va dir Homs sobre això. «Hem pagat 2.000 milions d'euros d'interessos. Amb això que diuen que ens ajuden, això que presenten com un auxili a la població de Catalunya, estan fent negoci».

En aquest sentit, va criticar que el Govern del PP «es presenti com a salvador de la pàtria quan en realitat ens cobra interessos i està fent negoci». «Però després parlen de deslleialtats. No m'atreveixo a qualificar-ho, perquè és tremendament greu. Si això arriba a orelles de la gent és per rebel·lar-se», va apuntar. De la mateixa manera, va ironitzar amb els «titulars entranyables» de Montoro sobre que «no hi pot haver cap govern que financi coses il·legals, però és el que fa el seu Govern», va denunciar, explicant que el Tribunal Suprem «va condemnar el Govern espanyol a pagar les costes per incomplir la seva pròpia normativa en programes d'integració d'immigrants vinculats al món local». «El que hauria de fer Montoro és posar-se davant el mirall, actuar en conseqüència i no permetre que el Govern, l'únic que se salta les lleis prescindint de la seva majoria absoluta i imposant la seva força, es dediqui també a donar lliçons als altres», va dir.

De la mateixa manera, sobre l'LRSAL, Homs ha mostrat el compromís del seu partit a seguir denunciant-la al Congrés i intentar «girar full del quadrienni negre del PP amb aquesta normativa», que ha titllat d'«una de les lleis símbol del PP en termes de regressió».

De la seva banda, Buch va dir que l'AMC estarà «satisfeta» quan la llei «es derogui» i, per això, va demanar a Homs que la seva candidatura «estudiï el compromís que aquesta llei quedi derogada, perquè els ajuntaments puguin continuar prestant serveis» als ciutadans.

Súmate no es manifestarà

Per altra banda. l'associació independentista Súmate va anunciar que no assistirà a la concentració convocada per l'ANC del proper 22 de novembre. L'entitat, que agrupa independentistes de parla castellana, opina que en aquest moment «cal crear-se un clima de tranquil·litat i no de manifestacions que poden interpretar-se malament».