El Parlament va rebutjar ahir per segona vegada investir Artur Mas president de la Generalitat. Mas només va rebre l'aval dels 62 diputats de Junts pel Sí davant del «no» de la resta, encara que la CUP va deixar la porta oberta a un futur acord després d'apreciar un acostament amb l'última oferta del president. Aquesta oferta inclou una presidència amb «funcions compartides» amb tres persones -Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva- i la possibilitat de sotmetre's a una qüestió de confiança davant del Parlament d'aquí a deu mesos, durant la qual els 135 diputats podrien acabar obligant a investir un altre president.

Després que en la primera votació, dimarts passat, la CUP frustrés la investidura de Mas en sumar els seus deu vots als de la resta de l'oposició, ahir va tornar a passar el mateix i, encara que ja no necessitava la majoria absoluta sinó que en tenia prou amb la majoria simple per ser investit, la candidatura de Junts pel Sí va rebre 73 «nos».

En acabar la votació, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va anunciar que obriria una nova ronda de consultes parlamentàries abans de formular una nova proposta de candidat a la investidura. A partir d'aquest moment, el Parlament té temps fins al 10 de gener per celebrar un nou ple que permeti investir el president català. Si un cop finalitzi aquest termini encara no hi ha cap acord, Catalunya es veuria abocada automàticament a unes eleccions anticipades el mes de març.

Per intentar convèncer la CUP, Mas ha mogut fitxa i ha fet una doble proposta. Per una banda, presidir un govern en el qual delegaria funcions a Junqueras, Munté i Romeva, que es repartirien la coordinació dels quinze departaments amb què comptaria. L'executiu, segons Mas, s'organitzaria en tres grans àrees compartides: economia i ocupació; afers estrangers, institucionals i de la transparència; i estat del benestar.

D'altra banda, el líder de Junts pel Sí també va proposar sotmetre's a una qüestió de confiança d'aquí a deu mesos per oferir als cupaires la possibiltiat de destituir-lo si consideren que no ha complert les seves promeses. Mas va explicar que aquesta és la seva última oferta perquè almenys dos diputats de la CUP li votin a favor i tingui vuit abstencions més per arribar a la majoria simple.

Mas va manar la pressa a la CUP i la va instar a «moure's» de la seva posició per tancar un acord d'investidura que creu que no s'hauria de dilatar, perquè cada dia que passa va «en contra» del mandat independentista de la majoria parlamentària.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Antonio Baños, va justificar el que va anomenar un «no tranquil» del seu grup a Mas, però tot i això va agrair el moviment del líder de Junts pel Sí, que els deixaria més a prop de l'acord. «El tenim a tocar», va assegurar Baños, que va admetre que «hi ha pressa» per tancar un acord, tot i que va advertir que «tots» s'han de «posar les piles» per aconseguir-ho».

«És un no tranquil», va precisar, «que ens estimula a anar més ?lluny, no és un no enrocat». «Són propostes més creatives que els acords de govern que ja tenien amb ERC, i hi ha coses interessants, com la moció de confiança» que «deixem a sobre de la taula per a futures ofertes que es facin», va apuntar Baños abans d'afirmar que «no existeixen independentistes bons i dolents, ni facilitadors ni entorpidors».