La presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, ha advertit aquest dilluns que la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP és "un menyspreu a la sang, suor i llàgrimes" dels que van lluitar per recuperar la democràcia a l'Estat. El text és el "major desafiament" a l'ordre constitucional i democràtic que ha viscut el país i impròpia del segle XXI i de la Unió Europea, ha dit, perquè fa una crida a la desobediència i promou un tracte de favor per als polítics. En aquest sentit, ha assegurat que Artur Mas i CDC defensen la independència per interessos merament personals, ja que volen escapar dels tribunals espanyols ara que els escàndols de corrupció esquitxen el seu partit. Arrimadas s'ha mostrat convençuda que els espanyols "superaran" aquest repte i ha remarcat la necessitat de "reformar" en lloc de "trencar" Espanya. A més, ha retret a Catalunya Sí que es Pot que se sumi a l'"invent" del dret a decidir.

Segons Arrimadas, la declaració per marcar l'inici del procés propugnada per Junts pel Sí i la CUP és el "desafiament més gran" a què s'ha enfrontat la democràcia espanyola en els darrers 30 anys. "Volen tirar per la borda tot el que hem construït amb anys de democràcia", ha afirmat des dels faristol de l'hemicicle tot assenyalant que el text que aquest dilluns s'ha votat al Parlament és un "menyspreu a la sang, suor i llàgrimes" de tots els que van lluitar per al restabliment del sistema democràtic després de la dictadura franquista, a més d'un "atac" a les bases de la democràcia i un "risc" per a l'autogovern català.

L'objectiu del document impulsat per les forces independentistes és que els governants deixin de "retre comptes davant la justícia" perquè pretenen escollir quines lleis volen complir i quines no, ha assegurat la líder de C's. "Els que impulsen la resolució independentista són els que desitgen escapar de la justícia, són els de les quinze seus embargades, els que tenen el seu tresorer a la presó sense fiança, els que no volen ser jutjats pels tribunals espanyols. Segur que tot és casualitat", ha ironitzat Arrimadas tot atribuint els anhels sobiranistes dels dirigents convergents a la voluntat de tapar els casos de presumpta corrupció.

Així, ha criticat que ni Raül Romeva (Junts pel Sí) ni Anna Gabriel (CUP) hagin esmentat la corrupció en els seus discursos. "Utilitzen el sentiment legítim dels ciutadans per una qüestió personal, i això és indignant", ha exclamat. La cap de files de la formació taronja ha opinat que el que pretenen fer Junts pel Sí i cupaires és propi "d'un altre segle i d'un altre context" perquè "no hi ha res més insolidari al segle XXI que defensar la independència dient que els altres et treuen els recursos".

La declaració sobiranista és "una bogeria", "un despropòsit" i "un sense sentit" ja que no han aconseguit convèncer la majoria dels catalans a les eleccions del 27-S, i això malgrat que han tingut la campanya "més llarga i cara de la història". "S'entossudien a llegir els resultats en clau plebiscitària, i no han obtingut el que esperaven. No respecten ni les seves pròpies del joc", ha considerat.

Amb un cert to irònic, Arrimadas ha reivindicat la seva voluntat d"independitzar-se" de qüestions vergonyants com les retallades i la corrupció però no així de la resta de compatriotes espanyols, que també pateixen la corrupció i la mala gestió pública, ha recordat. "Espanya s'ha de reformar, no pas trencar", ha exclamat. I per a aconseguir-ho, ha apel·lat al caràcter transformador i renovador de Catalunya, que creu que sempre ha tingut un paper rellevant en els moments transcendentals de la història espanyola. El 'no' de Ciutadans a la resolució independentista és un 'sí' a Catalunya, Espanya i la Unió Europea, ha resumit.

D'altra banda, els 'taronges' també s'han oposat a la proposta de Catalunya Sí que es Pot de reclamar un referèndum independentista pactat amb l'Estat. "El dret a decidir és un invent, perquè el que existeix és el dret a l'autodeterminació. I només ho defensen en clau catalana. ¿Respectaran també el dret a decidir de l'Hospitalet, on una majoria de ciutadans no volen la independència?", s'ha preguntat. Així, ha retret a la coalició d'esquerres capitanejada per Lluís Rabell que avantposin els drets dels territoris als dels ciutadans.

A més, ha assegurat que l'aplicació del dret a l'autodeterminació té a veure amb els territoris sotmesos i les colònies: "quina colònia aquella on tan estranya on un president autonòmic cobra més que l'espanyol i on es pot reformar l'educació i el sistema tributari", ha afegit en to sarcàstic.