Barcelona ha retut homenatge aquest dimecres a l’ex president de la Generalitat, Lluís Companys, en la vigília del 75è aniversari de la seva execució. Amb un acte solemne al Born Centre Cultural amb moltes aportacions culturals i alguns parlaments, el consistori s’ha sumat als actes de reconeixement que demà, 15 d’octubre, se celebraran arreu de Catalunya. Ho ha fet repassant la seva trajectòria vital. L’alcaldessa, Ada Colau, ha considerat “una vergonya” que l’Estat sigui “incapaç de reconèixer el magnicidi” i ha demanat la seva nul·litat. Paco Ibáñez, Pi de la Serra, Gemma Humet, Borja Penalba, Carme Canela, Joan Isaac i Lídia Pujol han estat alguns dels músics participants en aquest acte.

El record al presdent afuselat s'ha fet extensiu a molts indrets de Catalunya on, anit, els ciutadans van encendre una espelma per evitar l'oblit. A Figueres, aquesta matinada, han sonat les tradicionals salves d'honor i s'han dipositat flors davant del monument a la plaça que porta el seu nom.

Acte al Born

“Companys catalanista, republicà, antifeixista, frontpopulista i internacionalista. Adjectius que honoren la seva memòria i fan més abominable el seu assassinat”, ha proclamat Colau en el seu parlament, que cloïa l’acte. L’alcaldessa ha remarcat que, amb aquest acte, no s’ha volgut recordar “únicament la mort del president, sinó molt especialment, el seu compromís en la defensa de les llibertats nacionals i la justícia social”.

Colau ha dit que recordar Companys avui és, entre altres coses, recordar “la vergonya que la por del franquisme arribi fins avui, i que l’Estat, el segon país del món en nombre de persones enterrades sense identificar, sigui incapaç de reconèixer el magnicidi i anul·lar definitivament l’infame judici pel qual va ser condemnat”. L’alcaldessa s’ha sumat a l’exigència que l’Estat anul·li aquell procés, i ha donat el seu suport a la querella argentina per aquesta causa “a fi que es faci justícia a la memòria republicana”.

D’altra banda, l’alcaldessa ha relacionat el record de Companys amb l’actualitat quan ha assegurat que “reivindicar Companys avui” també és reivindicar l’esperit col·lectiu de mobilització, la democràcia,, els drets i llibertats nacionals, “perquè ningú pot ser jutjat per posar urnes”, ha dit en relació a les imputacions a diversos membres del Govern, entre ells el president, que precisament declara aquest dijous davant del TSJC.

Un homenatge a la vida de Companys

L’acte institucional d’homenatge a Companys en el 75è aniversari del seu afusellament s¡ha centrat, doncs, en repassar la seva vida personal i política. Mitjançant una sèrie de documents audiovisuals projectats en una gran pantalla, amb testimonis, entre altres, de Jaume Asens, Josep Cruanyes, Joan B. Culla, Xavier Domènech, José Luis Martín Ramos o August Gil Matamal, els assistents han reviscut moments destacats de la seva biografia i han recordat el seu pensament polític.

Amb tot, l’homenatge ha estat protagonitzat per les nombroses actuacions breus de diversos músics de parla catalana, tots ells situats en diferents indrets a peu de les restes arqueològiques del Born Centre Cultural. Lídia Pujol amb Mohammed Bout i Mohamed Soulimane, Biel Majoral, Borja Penalba i Francesc Anyó, Dani Flaco i Joan Isaac, Pi de la Serra i Carme Canela, Pere Martínez i Gemma Humet, n’han estat els protagonistes, sota la direcció musical de Joan Díaz.

La periodista de TVC, Montse Armengou, ha estat la conductora que també ha comptat amb els parlaments del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pissarello, el diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà i l’ex coordinador de la Unió de Pagesos, Pep Riera. L’homenatge ha estat una iniciativa del consistori, amb producció del Grup Enderroc, documentació i guió de L’Avenç.