Mas al 'The Guardian'

"El poble català ha parlat. El govern espanyol escoltarà?"

El president de la Generalitat en funcions diu que "parlaments estrangers i fins i tot governs es pregunten per què Madrid rebutja asseure's i parlar"

05.10.2015 | 14:17
L´article d´Artur Mas a ´The Guardian´

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, demana en un article al diari britànic 'The Guardian' que el govern espanyol "escolti" la decisió democràtica dels catalans que el 27-S van donar una "majoria absoluta robusta als partits que volen la independència". "El poble català ha parlat. El govern espanyol escoltarà?", es titula l'article de Mas, que defensa que les llistes pro-independència van guanyar "en tots i cadascun dels districtes electorals". En el text, Mas diu que l'afer català ha passat de ser un tema "intern" a agafar "perspectiva internacional" i que hi ha "parlaments estrangers i fins i tot governs que es pregunten per què Madrid rebutja asseure's i parlar".

"La meva última trobada amb el president Rajoy va ser fa 14 mesos. Hem demanat diàleg una i altra vegada. Les nostres mans estan esteses", assegura Mas, que lamenta que des del govern espanyol "mai" responen de la mateixa manera. A l'article, Mas defensa que el 27-S era "l'única manera possible de donar als catalans un vot sobre el seu futur polític", i descriu les eleccions com "la culminació de quatre anys increïbles de mobilització ciutadana".

"La nostra independència no és un caprici momentani, ni un somni d'un partit polític, ni la domina una sola figura", assegura Artur Mas al 'The Guardian', afegint que són els ciutadans "els que han convençut els partits polítics" per crear la llista transversal de 'Junts pel Sí'.

En l'article, Mas explica les xifres econòmiques de Catalunya, assegurant que té "el 20% de la producció d'Espanya, el 25% de les exportacions, amb una base industrial altament sofisticada, incloent productors internacionals". "L'economia de 200.000 milions d'euros de Catalunya és més gran que la de Finlàndia", remarca Mas, que lamenta que "tot i això, només rep el 10% de les inversions del govern espanyol".

El president de la Generalitat en funcions també indica que la inversió estrangera va créixer un 400% el primer semestre del 2015, mentre que el deute espanyol "equival al 100% del seu PIB". "Si Catalunya marxa, aquest percentatge seria fins i tot més elevat", adverteix Artur Mas.

Mas també explica breument la cultura i la història catalanes, dient que Catalunya tenia un parlament "abans que el Regne Unit", i que el càrrec de president de la Generalitat existeix des del 1359. "Estic orgullós de ser el 129è successor del càrrec", assegura Mas. "La nostra llengua, el català, ha estat perseguida des del 1714, i va ser prohibida durant la dictadura de 40 anys de Franco", diu Mas, que remarca, però, que ara "és la novena més parlada de la UE, amb més parlants que el suec, el finlandès, el danès o el grec". "La nostra vocació europea és forta", remarca.

El text també recorda les retallades de l'Estatut i Mas assegura que "és natural que un poble que veu els seus drets en perill intenti protegir-se amb un estat propi". Artur Mas lamenta l'actitud del govern espanyol, "que sembla que pensi que si fa veure que no passa res, el 'problema català' simplement desapareixerà". "Però el que era un afer intern d'Espanya, ara ha pres una perspectiva internacional, amb parlaments estrangers i fins i tot governs que es pregunten per què, tot i les nostres crides al diàleg, Madrid rebutja asseure's i parlar", assegura Mas.

"La gent que va votar en xifres històriques als partits pro-independència clarament vol viure en el seu propi país, un país lliure", destaca Artur Mas. "Administrarem la nostra victòria amb un sentit de concòrdia cap a Espanya, cap a Europa i cap al món. Espanya està disposada, ara, a acceptar la decisió democràtica del poble català? O seguirà amb la seva intransigència?", conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema