La Sindicatura de Comptes ha instat, en un informe de fiscalització de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), a revisar la situació administrativa dels seus professors "per corregir" aquelles que no s'ajustin "a la normativa". Recomana fer una anàlisi de la capacitat docent, de la dedicació i de les tasques encomanades als professors propis de l'IOC i establir un marc regulador de les seves condicions de treball que reculli les especificitats pròpies del centre no presencial. També insta al Govern a aprovar, al més aviat possible, la normativa reguladora del centre d'educació no presencial perquè inclogui les competències dels seus òrgans de direcció i el seu règim d'autonomia de gestió.

D'aquesta manera, la Sindicatura de Comptes insta al Govern a aprovar, al més aviat possible, la normativa reguladora del centre singular d'educació no presencial previst en la LEC, que inclogui les competències dels seus òrgans de direcció i el seu règim d'autonomia de gestió. L'IOC, així mateix, hauria d'implantar el sistema SAGA per a la seva gestió econòmica. També cal que es facin les actuacions necessàries perquè els alumnes de l'IOC s'integrin en les bases de dades d'alumnes del Departament d'Ensenyament perquè hi hagi un control dels alumnes i dels preus abonats.

Seria convenient homogeneïtzar els preus dels estudis d'idiomes per corregir la situació actual, en què els preus del nivell bàsic són preus públics i s'integren com a ingressos de l'IOC i els dels nivells intermedi i avançat són taxes i s'integren en el pressupost del Departament d'Ensenyament, i revisar les situacions administratives dels professors de l'IOC i corregir les situacions que no s'ajustin a la normativa. També fer una anàlisi de la capacitat docent, de la dedicació i de les tasques encomanades als professors propis de l'IOC i establir un marc regulador de les seves condicions de treball que reculli les especificitats pròpies del centre no presencial. L'informe jutja necessari regular la figura del professor col·laborador: incloure la forma de determinar el seu nombre, la forma de selecció (que ha de complir els principis de publicitat, concurrència, mèrit i capacitat), el sistema retributiu i la durada de les col·laboracions. A més, cal garantir el compliment de la normativa sobre incompatibilitats.

La darrera recomanació és que L'IOC hauria de revisar les seves despeses per identificar aquelles que puguin ser objecte de procediments de contractació i fer-ne les licitacions oportunes.

La resposta

El Departament d'Ensenyament va assegurar ahir que ja estava tramitant el decret d'organització i de gestió de l'Institut Obert de Catalunya (IOC) amb l'objectiu de dotar d'un nou marc normatiu a aquest centre d'educació no presencial que en reguli qüestions com la seva gestió i el seu funcionament. Aquest nou decret està previst que entri en vigor en el proper exercici. També va apuntar que s'està treballant en les altres correccions sol·licitades.