Més de 500 municipis catalans tenen previst aprovar en els pròxims dies la moció en suport de la llei de consultes i del referèndum del 9-N. El text, consensuat i amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), es portarà als plenaris després que el president de la Generalitat firmi el decret per convocar la consulta oficialment. Des de l'AMI calculen que la moció s'aprovarà a més de 800 municipis, gairebé la totalitat dels 947 pobles que hi ha a Catalunya. "Que el món municipal es posi d'acord així llança un missatge claríssim al món", ha assenyalat el membre de l'AMI i alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

El batlle gironí ha titllat de "dia històric" el que es va viure aquest divendres amb l'aprovació de la Llei de Consultes al Parlament de Catalunya. "És un procés que ve de lluny i arrenca amb un compromís electoral, el Parlament va complir el contracte amb els ciutadans", ha assenyalat Puigdemont. En aquesta línia, l'alcalde ha subratllat el suport que va rebre la llei, amb la majoria dels vots de les formacions polítiques. "És una llei plenament constitucional tal i com ho va afirmar el Consell de Garanties Estatutàries i compta amb l'aval de la ciutadania i del Parlament", ha reiterat.

D'altra banda, l'alcalde i membre de l'AMI ha subratllat el gran suport que hi ha entre el món municipal de cara a la consulta del 9-N. En aquesta línia, Puigdemont ha avançat que més de 500 municipis catalans tenen previst aprovar en els seus plenaris una moció a favor de la Llei de Consultes i del decret de per fer el referèndum. "Els ajuntaments de Catalunya, de manera majoritària, ens hem posat d'acord i serem immensa majoria, gairebé unanimitat", ha assegurat. Des de l'AMI calculen que més de 800 pobles dels 947 municipis de tot Catalunya, tenen previst aprovar el text. De moment, el municipi de l'Aldea, a les comarques tarragonines, ja ha estat el primer en aprovar-ho.

La moció ha estat consensuada entre tots els pobles i compta amb el suport de l'ACM i de l'AMI, i també té previst arribar als Consells Comarcals i als plens de les Diputacions. Tal i com ja va avançar el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, els pobles faran els plenaris després que el president de la Generalitat, Artur Mas, firmi el decret per convocar la consulta oficialment. De moment, a les comarques gironines, ja s'han convocat plens extraordinaris aquest dilluns a poblacions com Girona, Palamós o Hostalric. L'alcalde de Girona ha destacat que esperen que, per llavors, el president Mas ja hagi aprovat el decret.

"Que els ajuntaments de tot Catalunya es posin d'acord i aprovin en els seus plens aquest text és un missatge claríssim cap al món democràtic que sap el valor que té el poder local", ha destacat Puigdemont que ha assegurat que ajudarà a reforçar el procés. "Ja hi ha més 500 municipis que han comunicat dia i hora dels plens, és una xifra espectacular, això no havia passat mai a Catalunya i mostra els dies històrics que estem vivint", ha argumentat. Un cop tots els pobles hagin aprovat la moció, les xifres totals i els documents de suport es portaran al Parlament de la Generalitat i també s'entregaran al president de la Generalitat.

Reconeixement al creador de l'estelada, Vicenç Albert Ballester

Puigdemont ha fet pública aquesta xifra aquest dissabte després d'homenatjar la figura de Vicenç Albert Ballester, creador de l'estelada, a qui Girona ha decidit dedicar-li uns jardins situats dins del barri de Montilivi. L'acte, que s'ha realitzat aquest migdia, ha reunit una quarantena de persones i ha comptat amb la hissada d'una senyera estelada - que s'ha col·locat al bell mig dels jardins- i el descobriment d'una placa commemorativa amb una de les frases més reconegudes d'aquest fundador del moviment independentista contemporani. Per acabar, els assistents han cantat l'himne d''Els Segadors'.

L'esdeveniment ha comptat amb la presència i les paraules del historiador i filòleg Joan Marc Passada, el president de l'associació de veïns de Montilivi, Ramon Ternero, i Núria Sastre Domènec, que ha intervingut en nom dels familiars del creador de l'estelada. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que ara fa sis anys quan el ple de la ciutat va aprovar posar el nom de Vicenç Albert Ballester als jardins, l'estelada era una bandera que "difícilment travessava fronteres". "Avui és una icona reconeguda internacionalment; se sap que és el símbol de la reivindicació d'un poble que vol ser lliure i independent", ha manifestat l'alcalde.

Segons Puigdemont, darrere del símbol de l'estelada hi ha "l'expressió d'una reivindicació històrica" i la voluntat de ser "un país millor, més lliure, més just, modern, avançat i obert al món". A més, el batlle ha afegit que el lloc que han escollit per retre homenatge a la seva figura és un espai "digne i adequat". Per la seva banda, la Núria Sastre, ha assegurat que tant l'acte d'aquest dissabte i els esdeveniments organitzats per la Comissió del Centenari de l'Estelada han ajudat a "recuperar la memòria del seu parent" que els era una mica llunyana. "Aquí ens té cent anys després, generacions diferents i de diverses procedències, per continuar la seva lluita", ha conclòs