Una de les xifres destacades del projecte de pressupostos de l'Estat pel 2014 és la reducció d'un 25% de la inversió a Catalunya. Aquest dilluns, el portaveu d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, ha fet servir aquesta dada per certificar que no hi ha cap oferta sincera de diàleg amb la Generalitat per part del govern espanyol. "El diàleg s'hauria de traduir en dues qüestions: pressupostos i urnes", ha assegurat. Com que interpreta que l'executiu estatal no està complint ni en una ni en altra qüestió, Bosch ha assegurat que l'oferiment "no existeix" i que es tracta només de "cosmètica". El portaveu republicà ha definit els pressupostos com a "socialment injustos" i ha lamentat que "ofeguin" Catalunya.

"El que ara no toca, perquè no es pot aguantar, és aquest ofec financer de Catalunya, aquesta injustícia social que veiem reflectida als pressupostos generals de l'Estat i aquest camí cap al pou de la morositat i el deute galopant de l'estat espanyol", ha expressat Bosch apel·lant directament al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques. Durant la seva intervenció aquest dilluns en roda de premsa, Cristóbal Montoro ha afirmat que ara "no toca" parlar d'inversions a Catalunya, sinó de creixement i creació d'ocupació. "És precisament d'inversions que toca parlar", ha corregit Bosch a Montoro.

A més de la reducció de les inversions a Catalunya (que passen de 1.500 a 900 milions), el portaveu d'ERC a Madrid també ha parlat d'altres "injustícies" que incorpora aquest projecte de pressupostos. Per exemple, la recaptació íntegra de l'increment de l'IVA -que anirà directament a les arques del govern espanyol- i que Bosch ha xifrat a l'entorn dels 1.000 milions d'euros. L'absència de la disposició addicional tercera de l'Estatut i de la compensació per l'impost de dipòsits bancaris són altres greuges que el portaveu republicà ha volgut significar.

"Generem prou recursos com per no haver de fer cap retallada", ha insistit Bosch,que ha tornat a assenyalar el govern de l'Estat com el principal responsable de les tisorades en educació, sanitat i serveis socials a Catalunya. Davant la "impossibilitat" que l'Estat entengui les necessitats del poble català, el líder d'Esquerra a Madrid ha sentenciat que el millor que es pot fer des de Catalunya és "preparar el terreny perquè la gent decideixi si es vol quedar o si vol marxar d'aquest estat".

A més de ser uns pressupostos "injustos" amb Catalunya, també ho són socialment. El cost de l'increment de les despeses financeres derivat de la quantitat cada cop més gran d'interessos del deute a pagar, "l'acabarà pagant, com sempre, els treballadors, els petits empresaris i les classes mitjanes i baixes". El govern espanyol preveu que el deute públic de l'Estat passi a ser del 99,8% el 2014. Una xifra que, segons Bosch, situa Espanya "en el pou de la morositat", perquè cada cop es tenen més dificultats per pagar el deute i la morositat pública creix de manera continuada.

Les retallades en sanitat i educació que inclou el projecte de pressupostos contrasten amb la situació que viurà, un any més, el Ministeri de Defensa. Tot i que el seu pressupost baixi en previsió, Alfred Bosch ha recordat com, any rere any, l'executiu estatal no deixa d'afegir despeses "imprevistes" als comptes de l'exèrcit, especialment per a la compra d'armament. "Aquest any pensem que no serà diferent", ha lamentat.