La Secció d'Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria va negar ahir que hi hagués desnutrició infantil per problemes econòmics a Catalunya tal com assenyalava l'Informe sobre la Malnutrició Infantil a Catalunya del Síndic de Greuges. Aquest col·lectiu va indicar que les dades segons les quals hi ha 750 infants afectats per desnutrició s'han extret dels codis de diagnòstics de la història clínica que fan servir els pediatres de l'ICS, i va subratllar que la informació es refereix a nens i nenes que, majoritàriament, pateixen malalties cròniques que poden causar desnutrició, com ara patologies metabòliques, neurològiques, neoplàsies o anorèxia nerviosa, entre d'altres.

Els pediatres també van advertir que cal diferenciar entre desnutrició i malnutrició. La desnutrició, explicaven, és un dèficit de nutrients, tant per manca d'ingesta com per problemes d'absorció, mentre que la malnutrició és una alimentació desequilibrada, per defecte o per excés. En aquest sentit, subratllaven que a Catalunya més del 28% dels nens pateixen malnutrició per excés (sobrepès o obesitat).

No obstant això, des de la Societat Catalana de Pediatria van certificar que cada vegada detecten més casos de famílies amb problemes econòmics greus que repercuteixen en la seva vida quotidiana. Són famílies que han hagut de renunciar a activitats extraescolars o vacunes no finançades, i que tenen privacions alimentàries. Els pediatres van conclouere que no es pot parlar de desnutrició en la població infantil per motius econòmics. Ara bé, estan preocupats pel futur.