El Parlament ha tornat a votar a favor del dret a decidir dels catalans. La proposta presentada pel PSC, que reclama la convocatòria d'un referèndum de manera pactada amb l'Estat i respectant la legalitat, ha obtingut el suport de CiU, ERC; ICV-EUiA, el vot en contra de PPC i C's i l'abstenció de la CUP. "Benvinguts al camí sensat per aconseguir el dret a decidir", ha destacat el president del grup socialista, Pere Navarro, que ha fet èmfasi en què 104 diputats hagin mostrat el seu suport a aquesta resolució.. Des d'ERC, Marta Rovira ha preguntat al PSC què farà quan s'adoni que no hi ha voluntat de negociar per part de l'Estat, i l'ha instat a posar-se al costat de la voluntat del poble.

"Avui farem una votació que s'hauria d'haver produït fa gairebé dos mesos", ha opinat Navarro, referint-se a la declaració de sobirania aprovada al Parlament el passat mes de gener (amb el vot en contra de la majoria del PSC i l'abstenció de cinc diputats socialistes). El primer secretari dels socialistes catalans ha retret al president de la Generalitat, Artur Mas, que no hagués estat el text que s'ha votat aquest dimecres el que s'hagués sotmès a votació el passat mes de gener. "Podíem haver tingut el suport de més de 100 diputats. Per què no va començar per aquí?", li ha preguntat, reflexionant sobre el fet que va ser la mateixa federació nacionalista la que va registrar aquesta proposta al Congrés dels Diputats. De fet, ha recordat que el PSC només ha agafat aquella proposta de CiU i l'ha traspassada del Congrés al Parlament.

Navarro ha demanat a Mas que en diàleg per garantir que els catalans puguin exercir el seu dret a decidir "no s'acabi després d'una reunió de dues hores" -com va passar amb la negociació del pacte fiscal- i ha defensat la necessitat que el president català es reuneixi "tant amb el president espanyol, com amb tots els líders dels partits estatals, tots els presidents autonòmics i tots els expresidents catalans i espanyols". Si segueix aquest camí de negociació, "els socialistes estaran al seu costat".

Segons Navarro, el text que han presentat els socialistes és una proposta "sensata" que es contraposa al "carreró sense sortida" que plantegen CiU i ERC, a "l'immobilisme" del PPC, i a la "incoherència" d'ICV-EUiA, que ha votat a favor de la proposta de resolució però, en canvi, es va abstenir en la votació de la mateixa proposta al Congrés dels Diputats.

La secretària general d'ERC i portaveu al Parlament, Marta Rovira, ha preguntat al PSC què pensa fer quan acabi el diàleg, quan es comprovi que no hi ha voluntat de negociar per part de l'Estat. Rovira ha reclamat als socialistes que es posin al costat de la voluntat del poble, que està per sobre de qualsevol altre poder. I això, ha afegit, és el principi de sobirania que contemplava la declaració aprovada el 23 de gener.

"La consulta no pot quedar supeditada a la manca de diàleg per part del govern espanyol, i com que el govern espanyol ha negat fins ara el dret a decidir, no podem deixar de preguntar-nos què farem després de dialogar tantes vegades com sigui possible si el nostre diàleg és contemplat com un monòleg", ha argumentat.

De la seva banda, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha posat en valor que el PSC es desmarqués del PSOE i votés a favor del dret a decidir al Congrés. Al seu parer, aquest text que es vota ara no aigualeix la declaració de sobirania, sinó que la reforça i, a més, "és la millor resposta i la més àmplia a la reacció de l'Estat de portar al TC la declaració". Turull ha celebrat que la resposta del Parlament a la impugnació del govern espanyol sigui votar un nou text a favor del dret a decidir amb una majoria encara més gran i passar ja dels 100 diputats.

Pel president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha evitat entrar en polèmica amb Navarro per les referències que ha fet sobre la coherència del seu grup, i s'ha volgut quedar només amb el fet que el PSC se sumi al dret a decidir. "És una gran notícia que avui el que fem és eixamplar el dret a decidir votant allò que vam votar fa un mes i mig, però d'una forma més ample", ha indicat Herrera, que ha celebrat que els socialistes catalans hagin decidit situar-se "en la centralitat del catalanisme", que ara mateix passa pel dret a decidir.

Herrera ha remarcat que aquesta resolució diu el mateix en la pràctica que la declaració de sobirania que el Parlament va aprovar fa un mes i mig sense el concurs del PSC, ja que llavors també es parlava de diàleg i negociació amb l'Estat. L'ecosocialista, però, ha lamentat que, un mes i mig després, no s'hagi començat encara a dibuixar un full de ruta per portar a terme aquest procés, amb el Parlament com a centre.

PPC i C's en contra

Per al PPC, els socialistes s'adhereixen a "la boja carrera separatista" amb aquesta resolució i posen el seu granet de sorra "per la ruptura entre Catalunya i Espanya". El portaveu adjunt del partit, Santi Rodríguez, ha afirmat que a partir d'ara, Navarro no podrà dir que "mai serà el tonto útil de CiU", tal com va afirmar el primer secretari socialista en una entrevista. A més, ha insistit en la necessitat que el Govern i ara també el PSC abandonin el camí de la independència i se centrin en solucionar els problemes que veritablement preocupen als catalans, en especial l'atur i la sortida de la crisi.

El portaveu popular ha afegit que, per molt que la resolució aprovada aquest dimarts no sigui il·legal "com si va ser la declaració de sobirania", és "deshonest" perquè defensa que amb el diàleg amb l'Estat es pot aconseguir que els ciutadans de Catalunya decideixin el seu futur. Una premissa "falsa" segons Rodríguez, ja que per decidir un tema com aquest no n'hi hauria prou ni amb el vistiplau del PP i del PSOE, ni del Congrés, sinó que caldria consultar a tots els espanyols. "El PSC i el PSOE estarien d'acord amb consultar a tots els espanyols", ha preguntat.

En el mateix sentit, el president de C's, Albert Rivera, ha criticat que Navarro segueixi "el joc" dels independentistes i es mostri favorable a la ruptura entre Catalunya i Espanya. "Fins quan farà vostè de cavall de Troia en el Parlament", ha qüestionat Rivera al líder del PSC. Rivera ha expressat la seva decepció amb la deriva que han iniciat els socialistes catalans i ha criticat que siguin "més lleials al que al seu partit i a la seva federació".

Abstenció de la CUP

Per a la CUP, que s'ha abstingut en la votació, la resolució presentada pel PSC deixa un regust agredolç. Dolç perquè els socialistes catalans "abandonen, ni que sigui per un minut, els Bono, els Ibarra i els Guerra". Però agre, perquè no creuen en el contingut de la proposta, que implica la negociació amb l'Estat per convocar una consulta. Un diàleg que no servirà per res més que per perdre temps i deixar que el govern espanyol el guanyi per continuar amb la "guerra bruta" a Catalunya. El diputat Quim Arrufat ha qualificat l'abstenció de la CUP "d'abstenció incrèdula".