El president de la Generalitat, Artur Mas, ha cessat el delegat de la Generalitat a Brussel·les, Joan Prat, després de dos anys en el càrrec i nomenarà en els pròxims dies un successor amb un perfil que encaixi millor amb el procés sobiranista que impulsa la Generalitat.

En el decret de cessament publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el president de la Generalitat agraeix a Prat els serveis prestats des que va ser nomenat el 2011 pel propi Mas com a delegat a Brussel·les.

L'elecció va generar llavors recels entre els sectors més sobiranistes de CiU, ja que Prat (Barcelona, 1942) ha exercit, entre d'altres càrrecs diplomàtics, el d'ambaixador espanyol davant l'OTAN en l'època en la qual l'Executiu espanyol estava presidit per José María Aznar. Fonts del Govern consultades remarquen que, amb la nova etapa iniciada, és necessari posar al capdavant de l'oficina de la UE un nou perfil. Immers les últimes setmanes en la creació del nou equip d'acció exterior, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, haurà de determinar en els pròxims dies un successor de Prat amb àmplia agenda diplomàtica i capacitat per dirigir l'oficina que jugarà el paper més important en la projecció internacional del procés sobiranista.

Les reaccions

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, va comparar la dimissió del Fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, amb el cessament del delegat de la Generalitat a Brussel·les. Per a la vicepresidenta espanyola, la Generalitat "entendrà" la dimissió de Rodríguez Sol si el cessament de Prat respon a un "principi de confiança".