El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va assenyalar que la taxa per recepta farmacèutica que el Govern estudia aplicar el pròxim any anirà de 5 cèntims a un euro, i que en cap cas suposarà "una barrera econòmica per a qui no pugui fer-se càrrec d'aquest cost".

En roda de premsa després d'una reunió amb el Consell de Salut de la regió sanitària de la Catalunya central a Manresa, Ruiz va recordar que el tiquet moderador no respon "a una manera de copagament", i el que pretén és promoure un "efecte dissuasori", a més d'aportar recursos a l'administració.

El conseller va garantir que el pacient no pagarà "més d'un euro" per recepta i va afegir que amb el tiquet moderador es podran recaptar entre uns 60 i 70 milions d'euros.

Alhora, va voler enviar un missatge de "tranquil·litat" als usuaris que s'han vist afectats per les retallades en hospitals i centres d'atenció primària (CAP).

Ruiz va comentar que li "preocupa l'atenció del ciutadà" i que s'estan "atenent igual a les persones, però d'una manera diferent".

Referint-se als ajustos anunciats en el sou dels funcionaris públics, el conseller va reiterar que no afectaran el personal sanitari i, en aquest sentit, va assenyalar que "l'esforç fet en el sector sanitari el 2011 serà a compte del que haguessin hagut de fer el 2012".

La resposta

El secretari general de Sanitat, Alfonso Jiménez, va assegurar que la Generalitat no té competències per cobrar als ciutadans per cada recepta mèdica, ja que es tracta d'una mesura que afecta la legislació bàsica.

Així responia Jiménez a la proposta de Catalunya d'introduir alguna "barrera d'accés" per evitar un abús del sistema, com uns "tiques moderadors" que implicarien un cobrament per recepta de medicament, en una roda de premsa en la qual va presentar una campanya del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat sobre l'ús racional dels medicaments.

El secretari general va assegurar disposar només d'informació a través dels mitjans de comunicació, pel que va matisar que per oferir una postura oficial "caldrà esperar a veure que és el que pretenen fer abans de tenir un informe jurídic documentat i poder actuar". No obstant, va assenyalar que en funció de les informacions publicades entenia que "el que pretenen és cobrar una quantitat fixa per cada envàs de medicaments quan es retiri de la farmàcia".

"Si això és el que volen fer, la Generalitat catalana, de la mateixa manera que qualsevol altra comunitat autònoma, no és competent per prendre una decisió d'aquestes característiques", va insistir.

Jiménez va explicar que la regulació de la prestació farmacèutica, així com de la participació dels ciutadans en la despesa farmacèutica és legislació bàsica.

Retallada als funcionaris

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar que l'executiu català té intenció de retallar alguns dels "drets adquirits" dels funcionaris aconseguits en temps de bonança econòmica. En declaracions a Ràdio 4, Homs va dir entendre que des dels sindicats hi hagi hagut una primera reacció de rebuig a l'anunci de rebaixa salarial d'empleats públics i de reducció d'un "dret adquirit" com l'acumulació de dies festius dels funcionaris. "Entenc que d'entrada la resposta sigui negativa, però allò essencial és que negociem". "En aquest país hem tingut una situació econòmica que ens pensàvem que érem rics" i hi va haver millores laborals, però ara el Govern ha de "resituar-se", ja que "en l'empresa privada això ho ha fet absolutament tothom", va concloure.