El Consell de Ministres ha aprovat la creació de la societat que actuarà com a Consell rector de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, per la qual cosa es completa, així, el desenvolupament del nou model de gestió aeroportuari en el relatiu a la concessió de la gestió de l'aeròdrom.

La societat, participada al 100% per AENA Aeroports, tindrà el caràcter de responsable del contracte de concessió de serveis aeroportuaris.

Els correspondrà el seguiment del desenvolupament del contracte i exerciran aquelles funcions relatives al citat contracte de concessió, que li corresponguin a AENA Aeroports i aquesta els atribueixi.

En concret, el Consell d'Administració del Consell Rector de l'Aeroport de Barcelona-El Prat estarà integrat per nou membres escollits d'acord que dos vocals a iniciativa de la Generalitat de Catalunya; un vocal nomenat a iniciativa del municipi de Barcelona en aplicació d'allò establert a la Llei de 13 de març del 2006, per la qual es regula el Règim Especial del municipi de Barcelona.

A més, un vocal a iniciativa de l'àrea metropolitana, un altre vocal entre persones de reconegut prestigi, després d'haver sentit les propostes efectuades a aquest efecte pels principals agents econòmics, socials, empresarials i industrials de Barcelona i Catalunya, i quatre vocals a proposta d'AENA Aeroports.

El Consell d'Administració elegirà del seu si un president a proposta del Ministre de Foment, per la qual cosa s'exigirà el vot favorable de dos terços dels components del Consell.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, s'ha mostrat confiat que la majoria catalana al consell rector de l'aeroport del Prat "arrossegui" l'organisme. Ho ha dit després que l'executiu espanyol concretés la composició d'aquest òrgan i anunciés que prendrà decisions per una majoria de dos terços, és a dir que amb la majoria catalana no n'hi haurà prou.

Recoder ha advertit també que farà "l'impossible" perquè la reforma de la gestió de l'aeroport continuï guanyi que guanyi les eleccions. Una altra de les concrecions del consell és que l'Àrea Metropolitana ocuparà el seient que fins ara era pels ajuntaments del Prat, Sant Boi i Viladecans. L'alcalde del Prat, per ara, guarda silenci.

"Tenim majoria, per tant confiem que la nostra majoria ens ajudarà a arrossegar el conjunt del consell": així ha acollit aquest migdia el conseller Recoder la notícia que el consell rector que dirigirà l'aeroport del Prat (integrat per dos vocals a iniciativa de la Generalitat, un vocal a iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, un a iniciativa de l'àrea metropolitana, un escollit entre persones "de reconegut prestigi" entre les propostes que formulin els principals agents econòmics, socials, empresarials i industrials de Barcelona i Catalunya i quatre a proposta d'Aena Aeroports), prendrà les decisions per una majoria de dos terços.

Això vol dir que la majoria catalana no serà suficient, i que caldrà el vot com a mínim d'un representant d'Aena, i suposa una novetat respecte l'anterior anunci del govern espanyol, que ja havia avançat gran part de la composició d'aquest ens.

"La llei no ho permetia d'una altra manera", ha explicat Recoder en una entrevista a Catalunya Ràdio, tot recordant que la competència sobre els aeroports d'interès general com el del Prat roman en mans de l'Estat.

Amb tot, el conseller ha interpretat que "l'important és que entrem en una dinàmica nova" amb el nou model de gestió. "Confio en que tots els membres del consell d'administració treballaran en la mateixa direcció", ha afegit Recoder.

També s'ha mostrat confiat en que el futur govern espanyol que sorgeixi de les eleccions del 20-N no modifiqui aquest planejament del consell. "Espero que aquest model que portem molt de temps parlant i negociant amb el govern de l'Estat sigui respectat per qui guanyi les properes eleccions", ha declarat Recoder, tot advertint que "farem l'impossible perquè això no tiri marxa enrere, es consolidi, es nomenin els membres d'aquest consell rector i es conclogui el procés d'adjudicació a un gestor privat de l'aeroport de Barcelona".

L'Àrea Metropolitana apareix al consell

Si la presa de decisions per una majoria de dos terços és una de les novetats que ha concretat aquest divendres l'executiu espanyol, l'altra és que l'Àrea Metropolitana, constituïda per primer cop el juliol passat i presidida per Xavier Trias amb la col·laboració del vicepresident Antonio Balmón, batlle cornellanenc i socialista, tindrà un seient al consell.

Segons els plans que hi havia fins ara, aquest seient se l'havien de repartir el Prat, Viladecans i Sant Boi, els tres municipis que tenen part del terme municipal ocupat per l'aeroport. De fet, l'alcalde del Prat, el veterà Lluís Tejedor, d'ICV, sempre ha defensat que aquesta ciutat era, juntament amb Barcelona, la que havia de tenir veu en la gestió del Prat. Aquest divendres Tejedor ha declinat fer declaracions, a l'espera de conèixer els detalls del nou model.

Satisfacció d'Artur Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha interpretat aquest vespre el nou consell rector de l'aeroport del Prat, que tindrà una majoria catalana, com la demostració que "quan la gent de Catalunya fa pinya" i "té constància" "encara que costi els èxits acaben venint". "Per primer vegada" arriba un èxit així, ha dit Mas en un discurs en el qual s'ha referit, també, al pacte fiscal. El president de CiU ho ha explicat en un acte electoral a l'Hospitalet en el qual també ha reclamat a Chacón que demani perdó pel vídeo del PSC que atacava els estalvis en salut. Mas ho ha exigit després de ser rebut per una manifestació de ciutadans que s'oposaven al tancament del CAP Marina del barri de Bellvitge.