La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha titllat avui d '"indecent" que el Govern modifiqui en ple agost les condicions perquè els beneficiaris de la Renda Mínima d'Inversió (RMI) - aquells que no tenen altres ingressos - accedeixin a l'ajut.

En roda de premsa, ha sostingut que el fet que l'Executiu que lidera Artur Mas variï les condicions per accedir al també popularment conegut com Pirmi sense avisar abans als ajuntaments i en un moment en què hi ha menys treballadors en els serveis socials.

"És una resposta indecent i insensible des del punt de vista del patiment de la gent", ha lamentat.

El Govern va modificar a través de la llei de mesures fiscals i financeres - també coneguda com a llei d'acompanyament dels pressupostos - els requisits per accedir a la prestació amb el pretext de combatre el frau d'aquelles persones que cobraven l'ajuda sense estar vivint a Catalunya.

D'aquesta manera, a partir d'agost, els beneficiaris d'aquesta prestació deixaran de cobrar a través d'un ingrés bancari els prop de 400 euros que rebien i ho faran a través d'un xec nominatiu que hauran de cobrar en el termini de 15 dies.

A més, el canvi estableix que per cobrar la renda mínima d'inserció és necessari acreditar la residència a Catalunya, estipula en dos anys el temps mínim d'empadronament per accedir a l'ajuda quan fins ara estava en un, i situa en cinc anys el període màxim durant el qual es pot obtenir la prestació.

Camats ha considerat "l'última ocurrència del Govern en matèria d'insensibilitat social" la reforma, i ha criticat que l'Executiu es plantegi mesures, segons ell, tan dràstiques, i al mateix temps renunciï a pujar els impostos a les rendes més altes.

Per això, els ecosocialistes ja treballen per portar aquest debat al Parlament quan al setembre s'obri el nou període de sessions, de manera que ja han registrat a la Cambra una petició de compareixença dels consellers d'Empresa i Ocupació i de Benestar Social i Família , Francesc Xavier Mena i Josep Lluís Cleries.

A més, Camats ha avançat que ICV intentarà que aquesta reforma torni a debatre al Parlament, de manera que podrien impulsar alguna proposició de llei o moció que tractés de rectificar la modificació de les condicions d'accés al Pirmi.

Balanç del curs

La portaveu ecosocialista al Parlament ha fet també balanç del primer curs del nou Govern de CiU, i ha lamentat el "clar gir a la dreta" que ha portat a terme la federació i que, segons ell, ha atorgat una centralitat al PP de la qual fins ara no havia gaudit a Catalunya.

Camats ha censurat també el paper que en alguns debats han jugat els seus antics socis al Govern - PSC i ERC -, i ha criticat que, "l'actitud condescendent" de socialistes i republicans davant algunes propostes de CiU ha contribuït a avalar els acords de la federació amb el PP.

"Som molt conscients que probablement ens hem quedat sols al Parlament defensant l'Estat del Benestar", ha prosseguit Camats, que, però, ha sostingut que no tenen por a exercir aquest paper perquè compten amb l'alè de tots aquells ciutadans que combaten al carrer les retallades que porta a terme el Govern.?