Diverses pàgines web arreu del món, algunes tan populars com l'edició anglesa de Wikipedia, tenen tancat aquest dimecres. Ho fan com a protesta per les dues lleis que impulsa el govern dels Estats Units amb l'objectiu de combatre les infraccions contra la propietat intel·lectual a Internet, la Sopa (Stop Online Piracy Act), presentada davant la Cambra de Represants dels EUA, i la Pipa (Protect IP Act), presentada davant el Senat nord-americà. La indústria tecnològica dels EUA es mostra en bona part contrària a aquestes normatives. A Catalunya, Pirates de Catalunya també hi està en contra.

Segons aquest col·lectiu, la Sopa i la Pipa "podrien afectar la llibertat d'expressió". Altres institucions dins del món virtual, com Reddit, Mozilla o la Free Software Foundation també han donat suport a la vaga internàutica.

Pirates de Catalunya creu que les lleis promouen "la censura" perquè habilitarien el govern nord-americà per "bloquejar llocs web que considerin" infractors, fins i tot "cercadors o blogs que enllacin a aquests llocs". Es faria "ordenant als proveïdors d'Internet que censurin l'accés als llocs infractors" i als anunciants i serveis de pagament que "en bloquegin el finançament" cancel·lant els seus comptes.

L'organització Pirates de Catalunya creu que aquestes lleis farien "impossibles" les xarxes socials, els cercadors i "qualsevol lloc que permeti la conversa i l'intercanvi d'informació". Per exemple, "un enllaç a l'article d'una revista en línia en un comentari podria dur-la a fallida econòmica".

També creuen que aquestes lleis afectaran "la innovació i l'emprenedoria" i les consideren "una violació flagrant de Drets Humans com la llibertat d'expressió".

La Sopa i la Pipa preveuen tres moviments principals: les denúncies dels mateixos propietaris de drets d'autor, la retirada de les pàgines denunciades o el bloqueig de les operadores a aquestes pàgines si s'allotgen en altres països.