El projecte és la primera tècnica de diagnòstic per imatge a Espanya, una eina que ha estat presentada avui en la nova seu de l'Institut de Neurociències de Salamanca i en la creació del qual han participat experts de l'Hospital salmantí, del Clínic de Barcelona i del Sant Carlos de Madrid, a més d'especialistes en anatomia de les universitats de la Ciutat Comtal i de la de Salamanca.

La importància d'aquest "atles virtual" està en el fet que fins ara "no hi havia cap tècnica de diagnòstic per imatge que permeti valorar en tres dimensions les estructures tan fines del sistema nerviós, el poder-ho valorar en tres dimensions és la major aportació", per a l'estudi del Parkinson i el seu desenvolupament, ha explicat el professor Juan Antonio Juanes.

Juanes ha afegit que aquesta eina inclou "una sèrie de visors animats que permeten veure quins circuits estan implicats" en el desenvolupament de la malaltia.

Aquest nou instrument d'estudi i anàlisis està enfocat principalment als estudiants de Medicina, als residents i als neuròlegs.

L'empresa farmacèutica UCB ha estat l'encarregada de distribuir aquest atles entre més de dos mil neuròlegs de tots els centres hospitalaris espanyols.

El seu creador ha subratllat que es tracta d'una eina informàtica que permet valorar en tres dimensions tots els nuclis i estructures encefàliques que intervenen en la funció del parkinson.

Per al seu desenvolupament s'han utilitzat altres eines ja creades als Estats Units com fotografies tridimensionals de talls seriats d'un mil·límetre de gruix del cervell.

En l'actualitat l'equip del doctor Juanes treballa en la posada en marxa d'un atles similar però amb "neuroimatge", cosa que pot multiplicar la utilitat d'aquesta eina "per cent", segons ha indicat el director de l'Institut de Neurociències de la Universitat de Salamanca, Miguel Merchán.