El fiscal ha demanat al jutjat que obri judici contra els pares del nen trobat mort en pis de Girona el 5 de gener passat. La fiscalia creu que hi ha indicis per acusar-los d'un delicte d'homicidi per imprudència greu perquè no el van portar al metge ni li van donar cap tipus d'assistència tot i "l'empitjorament progressiu i perillós" de la seva salut. El nen, que tenia 8 anys quan va morir, patia un asma crònic que s'havia agreujat entre finals de novembre i principis de desembre del 2015. Segons el fiscal Enrique Barata, els forenses han conclòs que durant setmanes va tenir símptomes evidents que feien necessari dur-lo a l'hospital, com dificultat per respirar, sibilàncies, opressió toràcica o somnolència. Tot i això, els pares es van limitar a automedicar-lo. Quan el petit va morir, el matrimoni i els seus altres dos fills van conviure amb el cadàver.

Al seu escrit, el fiscal recorda que el matrimoni sabia que el seu fill patia asma d'ençà que era petit. En concret, quan només tenia 1 any. Els pares, que aleshores vivien als Estats Units, van dur-lo a l'hospital i allà els metges li van diagnosticar la malaltia. "Des de llavors, coneixien els riscos que aquest asma crònic suposava per a la salut i la vida del menor, perquè hi havia episodis en què la malaltia s'aguditzava", concreta el fiscal.

Precisament, això és el que va passar entre finals de novembre i principis de desembre del 2015. El petit va tenir una crisi aguda, que va anar a més. Era quan el matrimoni i els seus tres fills (de 8, 14 i 17 anys) ja s'havien traslladat a Girona, i vivien en un pis llogat del carrer Joan Roca i Pinet.

Entre d'altres, el nen tenia dificultats per respirar, sibilàncies, opressió toràcica i somnolència. En comptes de dur-lo a l'hospital, però, el fiscal subratlla que els pares el van "mantenir confinat" al pis i van decidir automedicar-lo "sense cap pauta ni control" per part d'un metge. El matrimoni, Bruce Edwin i Schell Darlene Hopkins, van donar a l'infant diversos productes homeopàtics "mancats d'eficàcia" i, de manera eventual, alguna dosi de 'Ventolín'.

Desconfiança en el sistema

El fiscal destaca que tant el pare com la mare desconfiaven obertament del sistema sanitari. De fet, deixant apart la visita a l'hospital americà, només consta que el matrimoni portés el nen al metge en una altra ocasió. Va ser a finals del 2014 (aquí, quan ja vivien a Girona) perquè tenia un edema a la llengua. I durant la visita, tant el pare com la mare "van ocultar" al metge que el seu fill patia asma crònic.

Enrique Barata recull, a més, que feia gairebé un any que cap membre de la família anava al metge. Per tractar l'asma del nen, recorrien "a altres productes naturalistes, homeopàtics o de medicina alternativa sense cap mena de control ni base científica mèdica".

Faltar al seu deure com a pares

L'escrit del fiscal precisa que, amb aquesta manera de fer "il·lícita", el matrimoni va incrementar "notablement" el riscos per a la salut del fill de 8 anys. I que, tot i que "eren conscients" que el nen podia morir-se, "van faltar als seus deures més elementals com a pares" i van decidir no dur-lo a cap centre mèdic ni a cap hospital quan la malaltia del menor va fer-se més aguda.

"A conseqüència de tot plegat, el nen va acabar morint a principis de desembre del 2015", recull el relat del fiscal. A partir d'aleshores, el matrimoni i els seus dos altres fills van conviure durant dies amb el cadàver, fins que els Mossos d'Esquadra van anar al pis el 5 de gener passat.

La policia ho va fer alertada per la propietària de l'habitatge. La dona feia dies que no sabia res del matrimoni. Per això, com recull l'escrit del fiscal, va decidir avisar els mossos "davant la manca de notícies dels seus inquilins" i després d'escoltar "crits i càntics estranys al pis".

"Semimomificat i tapat amb una manta"

El cos del nen estava a l'habitació, "semimomificat, en avançat estat de descomposició i tapat amb una manta". El jutjat va obrir una investigació i, ja d'entrada, els altres dos fills del matrimoni (que tenen 14 i 17 anys) van ser posats sota tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA).

Ara, si el Jutjat d'Instrucció Número 1 de Girona accepta la petició del fiscal, el cas arribarà a judici per un delicte d'homicidi per imprudència greu. Precisament, el mateix pel qual els Mossos d'Esquadra ja van detenir els pares en un inici, abans que passessin a disposició judicial i quedessin en llibertat provisional mentre durava la instrucció.

Abans que el fiscal fes la seva petició, la defensa dels dos pares ja va reclamar al jutjat que arxivés el cas. Però se li va desestimar. Mentrestant, el cos del nen de 8 anys continua al dipòsit de Girona. Els pares, que s'han arruïnat arran de la investigació, han demanat poder fer un enterrament de beneficència. Una petició que el jutjat encara no ha resolt.