L'organització tenia entre els seus membres llicencioats en dret, empresaris i alguna gestoria. El principal responsable, actualment a la presó, és una persona amb un gran prestigi dins la comunitat marroquina establerta a Catalunya. S'han detingut en total 16 persones, quatre de les quals han ingressat a la presó.

El setembre de l'any passat la policia va detectar una organització que estava introduint immigrants, principalment del Marroc, a través d'un seguit d'empreses falses que els oferien contractes de treball. La investigació de la UCRIF de la Prefectura Superior de Policia va permetre la detenció el passat 22 d'abril de 16 persones a les quals se'ls imputen els delictes d'associació il·lícita, falsificació de documents, contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors.

El cap de l'organització era una persona de nacionalitat espanyola, d'origen marroquí i amb un gran prestigi dins d'aquesta comunitat establerta a Catalunya. Entre els seus col·laboradors hi havia un advocat que constava com a responsable d'una oficina de gestió empresarial i li facilitava les empreses a les quals sol·licitaven ofertes de treball per aconseguir permisos de residència i treball.

Dos familiars d'aquest advocat constaven com administradors únics en algunes d'aquestes empreses. També hi havia altres empresaris de nacionalitat marroquina. Les víctimes que aconseguien arribar a l'estat espanyol eren donades d'alta en alguna d'aquestes empreses per obtenir tarjeta de residència i treball.

El nombre de víctimes superarà àmpliament les 200 que fins ara s'han comptabilitzat, segons el CNP. Els detinguts els cobraven entre 1.200 i 7.000 euros.

El 22 d'abril varen començar les detencions dels principals implicats a Granollers, Terrassa i la Garriga. A part s'han fet alguns registres domiciliaris a Lliçà d'Amunt, la Garriga i Granollers on s'ha inrtervingut documentació, un ordinador i un cotxe. A part també es varen intervenir tres maletes que el cap de la xarxa va deixar abandonades en un hotel pròxim a Barcelona.

Els quatre principals responsables són I. L. H., de 35 anys i principal implicat, J. L. D. C., de 41 anys que gestionava 'on-line' les altes a la Seguretat Social, S. C. O. S., de 23 anys, mà dreta del principal implicat i A. M. H., de 59 anys, administrador d'una de les empreses investigades. Tots quatre han ingressat a la presó. La resta dels implicats estan en llibertat amb càrrecs.