Els qui ho feien a l'autopista ho feien per una convicció política, en el cas del tren es considera que molts usuaris no paguen perquè creuen que el servei que se'ls ofereix no és de prou qualitat. I a més, és ben fàcil. Un usuari qualsevol pot entrar a les estacions de Figueres, Girona, Flaçà, Caldes de Malavella (etc.), pujar a un tren, anar fins a Barcelona, baixar a Passeig de Gràcia i plantar-se al bell mig de la Ciutat Comtal. Tot això, en un trajecte valorat en 15 euros des de Figueres i en 10,50 des de Girona, sense necessitat de comprar bitllet. Dia rere dia són centenars els viatgers que proven sort i pugen a un tren sense haver pagat, a l'espera de no trobar-se el revisor i poder viatjar així gratuïtament. A l'altra banda de la moneda s'hi troben els usuaris que sí que paguen, molts dels quals es queixen per la manca de control a les estacions i per la indefensió que pateixen els revisors, que sovint es troben amb aldarulls provocats pels que no volen comprar el bitllet.

"Sembla que es riguin de la gent que paguem", explicava un dels usuaris que es va adreçar a Diari de Girona per treure a la llum la seva queixa. Aquest home, que viatja diàriament des de Girona a Figueres, afirma que és "un desastre" veure com un servei que genera pèrdues (el dels trens regionals de Renfe) encara es pot permetre el luxe de deixar que milers d'usuaris a l'any l'utilitzin sense pagar. L'usuari també posava de relleu l'actitud d'alguns usuaris que s'encaren amb els interventors de Renfe quan aquests els demanen que paguin el bitllet. "Els revisors tenen les mans lligades, fins i tot alguna vegada els he hagut de defensar perquè hi ha gent que es posa violenta".

Entre les queixes d'aquest usuari de Renfe també hi havia el fet que cap administració hagi fet res per solucionar aquest problema. "No pot ser que no es faci res", afirmava, alhora que explicava que en una trobada amb el conseller Santi Vila li havia exposat el problema, obtenint només una promesa del responsable de Territori i Sostenibilitat de fer el possible per solucionar-ho.

Una altra usuària s'expressava també en la mateixa línia. "Passen de vagó a vagó per evitar el revisor i si no acaben pagant ho celebren. És com si es riessin de nosaltres", explicava. Al seu parer, és inconcebible que es donin aquestes situacions. "A mi em costa 30 euros anar i tornar de Figueres a Barcelona, i que passi això és vergonyós. Ho he dit a l'alcalde de Girona i tot, que és vergonyós que això passi en una ciutat", sentenciava. A més, la usuària també posava l'accent sobre la inseguretat que senten els viatgers quan hi ha algun incident, ja sigui amb gent que no vol pagar i que s'enfronta amb els interventors, o per la manca de vigilància quan hi ha viatgers que provoquen aldarulls. "El revisor està molt indefens, la gent s'encara i això fa que tingui molta inseguretat", explicava aquesta viatgera.

Problema per als revisors

Des del punt de vista dels interventors de Renfe, el problema és evident. "Hi ha excessiva facilitat a les estacions per pujar i baixar sense pagar", explicava el membre de la secció sindical d'UGT de Renfe Operadora, Francisco Cárdenas. "Ciutats com Girona i Figueres tenen lliure accés, Passeig de Gràcia lliure sortida, què és això?", lamentava.

Aquest treballador de la companyia ferroviària exposava que hi ha un gran problema amb grups de joves que pugen als trens sense pagar i que no tenen cap inconvenient a plantar cara als revisors. "Hem trobat casos que fins i tot hi ha nois que mentre s'encaraven anaven donant cops al clatell", assegurava Cárdenas, posant un exemple de la indefensió que poden arribar a sentir els interventors.

Aquest treballador també explicava que, normalment, quan hi ha un cas en el qual algun viatger es nega a pagar, cosa que provoca que el comboi s'hagi de quedar aturat en una estació, es poden produir dues situacions. D'una banda, la resta de viatgers es poden posar en contra del revisor veient-lo com a causa del retard; o bé esbronquen el viatger instant-lo a pagar o baixar, fet que segons va explicar és la situació més freqüent. "Nosaltres sempre hem de defensar el que paga", afirmava.

Cárdenas explicava que tot i que la demarcació de Girona és una de les que presenten més facilitats per pujar sense pagar, no és de les zones on més conflictes es registren.

Més interventors, una solució

Des de la plataforma Promoció del Transport Públic consideren que la solució passa per reforçar la vigilància a bord dels trens i augmentar el nombre d'interventors. El president de l'associació, Ricard Riol, va afirmar que encara que es posessin més barreres a les estacions, és fàcil superar-les, i que per tant "hi ha d'haver més personal d'intervenció, i si cal, que aquest estigui prou capacitat amb entrenament d'autodefensa", per tal d'estar més protegit davant les possibles confrontacions amb usuaris.

Des de Renfe van explicar, però, que de moment no es preveuen més actuacions de les que ja es duen a terme. Les sancions que s'imposen per pujar al tren sense haver comprat el bitllet ascendeixen a 100 euros, que es redueixen a 50 si l'usuari la paga a l'instant. En resposta a un usuari que va presentar una queixa, també es va afirmar que s'ha reforçat el personal i la vigilància. Tot i això, sembla que, de moment, la picaresca dels qui escullen no pagar seguirà present en els trens de Renfe i que continuaran asseguts al costat d'aquells qui opten per pagar.