CiU i PSC han mantingut un dur enfrontament aquest dimecres al Congrés pel suport de la Federació a una iniciativa del PP que estableix que els fills de militars desplaçats per menys de tres anys estudiaran amb el castellà com a llengua vehicular. CiU ha acordat amb el PP introduir al text l'afegitó "o se'ls facilitarà una atenció personalitzada i un suport lingüístic específic", un paràgraf que segons la Federació s'aplica en els casos en què -com a Catalunya- no hi ha escoles amb el castellà com a llengua vehicular, de manera que es reconeix la immersió. Per contra, el PSC assegura que la Federació admet per primera vegada l'escolarització en castellà a Catalunya i obre la porta a un sistema dual.

Finalment la Comissió de Defensa ha donat el vist i plau al text amb els vots del PP i CiU, mentre que el PSOE i la resta de grups d'esquerra han votat en contra. El diputat de CiU Martí Barberà ha assegurat que amb la seva esmena la Federació ha "defensat el sistema d'immersió lingüística a Catalunya" davant d'un text del PP que no tenia en compte aquest factor.

Segons Barberà, l'esmena de CiU permet "respectar la realitat de la resta de comunitats autònomes" com Galícia o el País Basc, on sí que hi ha dues línies d'escolarització, però garanteix que a Catalunya s'aplicarà la immersió i aquests nens seran escolaritzats en català i rebran "un suport lingüístic específic".

"Hem afegit una frase que demostra la peculiaritat del nostre sistema educatiu", ha explicat Barberà, que ha assegurat que "d'aquesta manera es garanteix que aquests fills de militars s'integraran al sistema i es defensa la cohesió social i que tots estudien en llengua catalana".

Per contra, el coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha acusat la Federació d'admetre "per primera vegada" al Congrés dels Diputats que els fills dels militars espanyols que es troben a Catalunya o a altres territoris amb llengua pròpia per un període inferior a tres anys poden rebre escolarització en castellà.

Segons Vallès, en no presentar una esmena de substitució, CiU contribueix a "trencar el model d'immersió lingüística" perquè el text obre la porta a un sistema dual i "permetria fins i tot que altres funcionaris a Catalunya poguessin demanar el mateix". "Crec que és una decisió sense precedents que trenca el que fins ara anava dient CiU i que admet aquesta possibilitat que a Catalunya hi hagi una dualitat d'escolarització", ha dit.

Polèmica al tercer punt

El text aprovat consta de tres punts. El primer estableix que l'escolarització es farà garantint la llibertat d'elecció del centre per pares o tutors" i el segon que "tots els fills dels militars traslladats seran escolaritzats al mateix centre si així ho demanen els pares i és possible des del punt de vista de la gestió acadèmica".

La controvèrsia es troba al tercer punt, que estableix que als fills del personal militar traslladat per un període inferior a tres anys a qualsevol comunitat autònoma amb llengua cooficial "se'ls facilitarà l'escolarització en centres que imparteixin els estudis amb el castellà com a llengua vehicular".

A Continuació CiU ha introduït l'esmena "o se'ls facilitarà una atenció personalitzada i un suport lingüístic específic que els permeti continuar amb totes les garanties el procés d'aprenentatge". El text del PP continua apuntant que aquests alumnes estaran exempts de l'avaluació de coneixements en l'assignatura concreta de la llengua cooficial corresponent".

No s'hauran de sotmetre a exàmens de català

CiU i PSC han intercanviat retrets per aquest últim punt del text que estableix que els fills dels militars desplaçats estaran "eximits de l'avaluació de coneixements en l'assignatura concreta de la llengua cooficial corresponent".

CiU recorda que aquesta exempció de persones en trànsit ja està recollida a tres decrets aprovats pel govern del tripartit després de la LEC, que segons Barberà "permet que a cada alumne, vingui d'on vingui, se li faci una atenció personalitzada que li permet, si ho demana, que se l'eximeixi de les notes de l'estudi de català perquè no el perjudiqui a la selectivitat". Segons la Federació, aquest punt l'únic que fa és respectar la legislació vigent.

Per contra, el portaveu del PSC, Francesc Vallès, tot plegat posa en dubte el sistema d'immersió. "Crec que Convergència s'ha equivocat de totes totes i el text és contradictori amb el que deien fa dos mesos i han acabat entrant al parany del PP", ha dit, que "tindrà un aval per posar en dubte el model d'immersió lingüística".

El PP anuncia una iniciativa semblant per a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

La diputada del PP Pilar Barreiro ha assegurat que l'únic que busca la seva iniciativa és que els fills dels militars traslladats "puguin anar tots a la mateixa escola" i "si es produeix un trasllat a una comunitat autònoma que tingui un idioma vehicular diferent del castellà i el trasllat sigui per menys de tres anys a aquest escolar no li conti al seu currículum la nota de l'idioma". "No és el mateix un escolar català amb el català com a llengua materna que un nen de 15 anys de Guadalajara que s'hagi d'explicar en català", ha dit. En tot cas, ha anunciat que la seva formació presentarà una iniciativa semblant per als fills dels guàrdies civils i policies nacionals desplaçats.