Els diagnòstics de gonorrea es dupliquen a Girona en només un any

Les infeccions per clamídia continuen sent les més prevalents en general i més comunes en la població de menys de 25 anys

Un test per a diagnosticar al VIH a les facultats de Medicina i Infermeria de Girona. MARC MARTÍ FONT

Un test per a diagnosticar al VIH a les facultats de Medicina i Infermeria de Girona. MARC MARTÍ FONT

Laura Teixidor

La incidència de les infeccions de transmissió sexual ha augmentat significativament en els darrers anys, sobretot entre els joves. Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són infeccions que es transmeten d’una persona a una altra durant el contacte sexual. Poden ser causats per bacteris, virus o paràsits i es poden transmetre a través del contacte genital, anal o oral.

A més, cal tenir present que hi ha diferència entre les malalties de transmissió sexual i les infeccions de transmissió sexual, ja que una persona amb una infecció pot ser asimptomàtica i transmetre la malaltia.

L’increment s’ha generalitzat a tot el món i a Catalunya i Girona s’ha seguit la mateixa línia. El canvi més significatiu es va produir del 2017 al 2018, amb un augment de casos del 82,7%, ja que es va passar de 428 a 782 diagnòstics d’ITS a la Regió Sanitària de Girona. D’altra banda, la incidència de casos per cada 100.000 habitants va augmentar un 81,7%. A partir d’aquí, la incidència no va retrocedir sinó que va seguir creixent sense aturador. 

El 2019, els casos ja van sobrepassar el miler (1.103), amb un increment del 41% respecte a l’any anterior. D’altra banda, amb l’arribada de la pandèmia, el 2020, es va produir una davallada dràstica d’infeccions registrades, ja que es van reduir a la meitat amb un total de 529.

Malgrat tot, aquell any tots els registres de Salut estan esbiaixats, ja que hi va haver menys control sanitari perquè s’havia de prioritzar l’atenció per la covid-19 i, d’altra banda, el confinament va frenar el contagi de moltes infeccions. Prova d’això és que les ITS es van més que duplicar el 2021 i es va retornar a registres similars als d’abans de la pandèmia.

Seguidament, segons les darreres dades actualitzades en el tancament de l’any passat, la infecció que havia augmentat més a la Regió Sanitària de Girona era la gonorrea o tècnicament anomenada gonocòccia. En un any, la taxa de casos per cada 100.000 habitants va passar de 23,4 a 54,2, més del doble. És causada pel bacteri Neisseria gonorrhoeae. Aquest pot créixer i multiplicar-se amb facilitat a les zones humides del cos humà com l’aparell genital i urinari de l’home (uretra) o de la dona (coll uterí, úter, trompes), la boca, la faringe i l’anus. Sovint aquests tipus d’infeccions són asimptomàtiques i, si no es tracten a temps, poden progressar i causar problemes de salut greus. Es detecten molts més casos en homes que en dones amb una mitjana d’entre 20 i 29 anys en tots dos sexes. Tot i l’increment, la mitjana de Catalunya és de 140,4 per cada 100.000 habitants, molt per sobre que Girona per l’elevada incidència de la ciutat de Barcelona sobretot.

Alta incidència de les infeccions per clamídia

Per altra banda, també s’ha produït un augment destacat de clamídia, amb una taxa de 106,9, un 22% més que el 2021, que va ser de 87,7. Per tant, continua sent la infecció més prevalent. Causada pel bacteri Chlamydia trachomatis, és la més comuna entre els joves de menys de 25 anys. La infecció afecta els òrgans genitals, el recte i, menys sovint, la gola. Molt sovint la infecció genital per clamídia és asimptomàtica i, si no es diagnostica i es tracta a temps, pot progressar i causar problemes de salut greus a curt i a llarg termini. En el cas de la clamídia afecta homes i dones de forma equitativa amb una major prevalença en la població de 20 a 29 anys tot i que despunta en adolescents.

Finalment, la sífilis també va augmentar tot i que en menys mesura i en els darrers anys hi ha una tendència a estabilitzar-se. L’any passat la taxa va ser de 14,3, només un punt més que l’any anterior, que va ser de 13,1. Causada pel bacteri Treponema pàl·lidum, evoluciona per etapes; a l’inici és lleu. Si no es tracta, pot tenir greus conseqüències per la salut. Al principi apareix una ferida no dolorosa i a la llarga pot evolucionar a erupcions a la pell. Afecta molts més homes que dones amb una major prevalença en la població de 30 a 39 anys.

La facilitat més gran per a mantenir relacions sexuals amb la irrupció de noves aplicacions i l’increment de les pràctiques de risc, moltes de les quals inclouen drogues, són alguns dels motius que han portat a aquest creixement, que preocupa en la població més jove, que comencen més aviat a tenir relacions sexuals.

Subscriu-te per seguir llegint