La nova variant de la covid, eris, circula a Catalunya des del 8 de juny

De les 122 mostres seqüenciades fins ara a tot Espanya, 52 pertanyen al territori català, segons Salut

Anàlisi del COVID

Anàlisi del COVID / EPC

Beátriz Pérez

La nova subvariant de la covid-19 anomenada Eris circula per Catalunya des de fa setmanes. La xarxa sentinella de seqüenciació va detectar la subvariant EG.5.1 per primera vegada en humans el 8 de juny i el sistema de vigilància en aigües residuals, la setmana del 10 de juliol, segons ha avançat 'El Periódico' i han confirmat fonts de Salut a l'ACN. Fins el 7 d'agost hi havia un total de 29 registres de la variant incloses al Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC). D'altra banda, 52 de les 122 mostres positives a nivell estatal incloses al GISAID, un sistema de declaració voluntària de resultats de seqüenciació a nivell internacional, són de Catalunya.

L'Organització Mundial de la Salud (OMS) ha avisat aquesta setmana que la variant de covid Eris pot estendre's globalment i provocar un augment de casos. En un comunicat, l'organisme de Nacions Unides va elevar el risc del llinatge del virus detectat al febrer i l'ha qualificat de variant d'interès. 

Durant el mes de juliol hi ha hagut un augment de casos de la covid-19 a Catalunya i des de Salut Pública apunten que aquest increment "pot tenir un origen multifactorial". D'una banda, indiquen, es pot deure al major contacte amb persones fora de l'entorn habitual per les vacances i quan la mascareta ja no és obligatòria enlloc. 

D'altra banda, Salut Pública assenyala que s'ha pogut produir una baixada de la immunitat quan han passat molts mesos de la darrera vacunació i en molts casos de l'última infecció. I relacionat amb aquestes situacions, actualment estan circulant la variant XBB.2 i la subvariant de l'EG.5.1 (Eris) de la XBB.1.

Des de Salut Pública recullen que Eris pot tenir una major capacitat de propagació i escapament ja que podria disposar de mecanismes per evitar la immunitat adquirida i, segons dades d'alguns països, podria també tenir major capacitat per produir casos que necessitin hospitalització.

A Catalunya han augmentat les hospitalitzacions, amb 440 persones ingressades a planta segons les darreres dades, 64 més que la setmana anterior. El 75% de les persones ingressades tenen més de 60 anys. El nombre de persones a l'UCI, 13, es manté estable. 

Salut indica que cal cuidar-se i evitar el contacte amb persones vulnerables si es tenen símptomes. Recomana contactar amb el professional sanitari si s'és una persona vulnerable i es tenen símptomes. També recorda que és important que les persones vulnerables es vacunin a l'octubre tant de la covid-19 com de la grip.