Salut alerta de l’increment d’una infecció contagiosa a la pell en nens

Des de fa un mes es detecten casos continuats d’impetigen, patologia causada per un bacteri

Les comarques gironines han registrat un ascens del 22% i la setmana passada n’hi va haver un 46% més que fa un any

Un nen afectat d’impetigen, en una imatge d’arxiu.

Un nen afectat d’impetigen, en una imatge d’arxiu. / DEPARTAMENT DE SALUT

Laura Teixidor

Com cada any, amb l’arribada de la calor augmenten els casos d’impetigen, una infecció bacteriana que provoca petites lesions i butllofes a la pell sobretot en nens.

Enguany, però, el Departament de Salut està detectant un creixement continuat de casos des de fa un mes, fins a tal punt que la setmana passada la incidència era de 41 casos per cada 100.000 habitants a Catalunya, i de 38 a Girona. A la Regió Sanitària de Girona, Salut va detectar 347 casos, un 22% més que fa un mes. A més, si ho comparem amb el mateix període de l’any passat, se’n van detectar 238, un 46% menys. La diferència amb el 2021 i 2020 encara és més àmplia, ja que se’n van registrar 92 i 67 respectivament. 

Cal retrocedir fins al 2018 per trobar un nombre elevat de casos d’aquesta patologia. De fet, va ser un any marcat per diversos brots d’impetigen, sobretot a finals d'estiu i la tardor. Fins al novembre se n’havien detectat 43 a tot Catalunya, la majoria dels quals a la ciutat de Barcelona i a partir del setembre, sobretot en l’entorn escolar. Un d’aquests brots va afectar un centre escolar del Pla de l’Estany.

També cal tenir present que els valors que s’estan assolint enguany també es van acabar registrant l’any passat, tot i que va ser més endavant, al mes d’agost. Enguany, doncs, la infecció està arribant abans i caldrà veure quina evolució seguirà. 

Es tracta d’una malaltia de la pell que afecta sobretot infants d’entre 2 i 5 anys, tot i que es pot detectar en persones de totes les edats. El pronòstic és bo, es pot curar fàcilment en pocs dies amb pomada antibiòtica, però és important tractar-la per evitar contagis o l’extensió de la malaltia.

Es tracta d’una infecció força desconeguda que, a vegades, és difícil d’identificar perquè es pot confondre amb una ferida o una picada. 

Sol ser de caràcter lleu, però molt contagiosa. Es pot estendre fàcilment a altres zones del cos i a altres persones per contacte directe o indirecte. L’impetigen és més comú a l’estiu i també a principis de la tardor, ja que la calor i la humitat n’afavoreixen l’aparició. És freqüent que aparegui en l’entorn familiar, escoles i altres centres en què hi ha molt contacte entre les persones. Mantenir una higiene adequada és la millor mesura preventiva.

 El període d’incubació és variable, d’entre 1 i 10 dies, segons el bacteri causant. El símptoma més comú de l’impetigen és l’aparició de lesions a la pell. La presentació més habitual és en forma de butllofes amb contingut inicialment transparent i més tard tèrbol. Les butllofes es trenquen amb facilitat deixant una zona vermellosa inflamada que es cobreix d’una crosta fina groguenca. Aquesta crosta es desprèn sense deixar cicatriu.  

Les lesions habitualment apareixen agrupades en nombre de 3 a 6 i es localitzen més freqüentment a la cara, al voltant dels orificis de la boca o el nas, i a les extremitats, tot i que poden assentar-se en qualsevol àrea de la superfície corporal. Es presenten amb més freqüència en zones de la pell amb ferides, rascades, etc. i per tant, les zones descobertes són les que resulten afectades més sovint. 

Augment de faringoamigdalitis

El bacteri estreptococ, principal causant de l’augment de l’impetigen, també s’està fent notar en altres infeccions com ara la faringoamigdalitis, en la variant estreptocòccica. Tot i que en les últimes setmanes han baixat els casos, se n’estan detectant un 80% més que l’any passat.

Finalment, en el cas de l’escarlatina, també causada pel bacteri estreptococ, Girona està registrant una forta davallada de casos, després d’un pic registrat a mitjans de maig, amb un total de 73 casos en una setmana. Aquests últims dies només se n’han detectat 10.

L’escarlatina també és una infecció que afecta la pell, tot i que també té altres símptomes com la inflamació dels ganglis del coll, mal de coll i febre superior a 38 graus, que ajuden a confirmar el diagnòstic.

Augmenten les infeccions respiratòries com la covid-19

Tot i que la circulació de virus respiratoris està en nivells baixos des que va començar l’estiu, la setmana passada es va produir un repunt. En el cas de la covid-19, es van detectar 304 casos, xifra que no s’assolia des de la setmana del 29 de maig al 4 de juny, quan n’hi va haver 360. La xifra més baixa de les últimes setmanes es va assolir entre el 26 de juny i el 2 de juliol, amb un total de 132. Enguany, la xifra més elevada de casos es va registrar del 22 al 28 de maig, amb 44 en total, amb una presència més alta que inclús en mesos d’hivern o l’inici de la primavera, quan predominava la grip. Per altra banda, tot el conjunt d’infeccions per virus respiratoris sumen 2.103 casos la setmana passada. El llindar de 2.000 no se superava des de la setmana del 19 al 26 de juny, quan se’n van registrar fins a 2.025.