Què és més beneficiós per a la salut: córrer o caminar? Fins fa uns anys, la febre del 'running' es va apoderar dels més esportistes. Els nous 'runners' parlaven dels beneficis que tenia córrer i el bé que els feia. El problema: no a totes les persones els agrada tant aquest esport. Molts són incapaços de posar-se les sabatilles i sortir a trotar pels parcs de la ciutat.

Tots estem d'acord en alguna cosa: la inactivitat física té greus conseqüències sobre la salut. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la inactivitat és el quart factor de risc de mortalitat mundial, el que suposa el 6% de les morts registrades al món.

Per tant, cal practicar una mica d'esport cada setmana. Segons l'OMS, és recomanable dedicar almenys 150 minuts setmanals d'activitat física moderada, 75 minuts setmanals d'activitat aeròbica vigorosa o combinar les dues.

Ara cal triar un esport i molts pensen: córrer o caminar? Segons un estudi publicat a Journal of the American College of Cardiology caminar a pas lleuger o córrer de forma moderada resulta positiu, mentre que córrer a un ritme fort i amb una durada prolongada, no.

En els últims anys s'ha estès la idea que córrer té riscos, com artrosi i artritis. El doctor especialista en traumatologia José Carlos de Lucas assegura que "córrer és un esport d'impacte que pot ser causant d'una lesió, sobretot quan no tenim en compte els factors de risc". Amb aquests riscos, el doctor es refereix als errors comesos durant l'entrenament, la duresa i l'estabilitat del terreny, entre d'altres.

No sempre és perjudicial. Els experts coincideixen que córrer no sempre té riscos. Si l'entrenament es realitza de forma adequada i en els temps necessaris no tenen per què produir-se aquests errors. "Simplement cal practicar l'esport amb sentit comú", afegeix l'expert.

Encara que tots dos poden ser saludables, cadascun té els seus avantatges i desavantatges. El focus s'hauria de posar en el com es practica l'esport i no en quin és més saludable, realitzar-los de forma moderada i seguint unes pautes que faran que la pràctica no sigui perjudicial.

Segons Nordic Walking Series, córrer ajuda a cremar més calories perquè és un esport que requereix més intensitat. A més, si es practica de forma moderada i tenint en compte els riscos, no hauria de ser perjudicial.

Per la seva banda, caminar redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, ajuda a mantenir la forma física i a estar sa i pot ser una forma de començar a fer esport més desitjable que córrer.